SOTWA

SOTWA startte in 2014 in Afrika, waar snelle globalisering een verontrustende ontwikkeling naar meer monocultuur met zich meebrengt. Expansieve industriële landbouw, intensieve veeteelt en klimaatverandering bedreigen steeds meer de overlevingskansen van lokale gemeenschappen.

In Tanzania schonk Koen Vanmechelen de Masai een Keniaanse stier, voor kruising met een koe uit de eigen kudde. Het resultaat was een rund met een grotere verscheidenheid in genetisch materiaal en een grotere resistentie. De gemeenschap gaf het dier zijn naam.

 

Wij noemen het dier SOTWA, ‘navelstreng’, want het zal ons verbinden voor het leven

Masai gemeenschap, Tanzania

Het SOTWA-project stimuleert het herstel, het behoud en de groei van bioculturele diversiteit, om zo lokale ecosystemen te versterken. Het is een bijzondere samenwerking die kunst, wetenschap en lokale gemeenschappen met elkaar verbindt in de zoektocht naar meer duurzame, kleinschalige landbouwmodellen. 
Na overlijden van de dieren ontvangt Vanmechelen hun huid en hoorns, waarmee hij dan weer kunstwerken maakt. Het project wordt inmiddels ook uitgerold in andere Afrikaanse landen (Zimbabwe, Ethiopië, …).

SOTWA Tanzania