Het Ondenkbare Experiment

Het Ondenkbare Experiment zoekt via jongeren naar systemen en wetten voor een nieuwe samenleving

Koen Vanmechelen

Het Ondenkbare Experiment werd geboren in de pandemie. 2020 was een bijzonder jaar. De restaurants en cafés gingen dicht. Online scholing was de regel en slechts één knuffelmaatje was toegestaan. De pandemie is per definitie asociaal. Ze isoleert en kent geen ethisch discours. En toch bestaan we alleen maar door en met de anderen. De mens is een sociaal wezen, biologisch gezien een kuddedier, zonder de andere werkt het niet. We zullen een nieuwe ethiek moeten opbouwen. We zullen moeten nadenken over nieuwe structuren? Nieuwe modellen? Nieuwe kennis? Overleefbare ecosystemen? Duurzaamheid en biodiversiteit? Over inclusie? 

- Koen Vanmechelen, HBVL 2020

LaMouseion © Koen Vanmechelen, Kris Vervaeke

Homo, quo vadis? 

Het Ondenkbare Experiment startte met die vraag. Zou er geen systeem bestaan om de jongeren een meer cruciale rol te laten spelen in deze complexe tijden? Eentje dat gestoeld is op verantwoordelijkheid en engagement? Een soort "school of life" waarbij jongeren mee kritisch het debat voeren. Een speelveld - aanvullend aan de bestaande hogescholen en universiteiten - om te experimenteren met een nieuw, ander soort kennis. Kennis die over traditionele grenzen heen tast, waarbij verschillende disciplines samen rond de discussietafel worden gebracht. Verbindend, vernieuwend en verrijkend. Kunnen we in zo’n jongeren community op zoek gaan naar nieuwe systemen en wetten?

Een quarantaine voor vrijheid 

In de drie grote kenniscontainers van LaMouseion worden jongeren uitgenodigd om na te denken over de toekomst. Op elke box rust een groot ei. Of het ei uitbreekt, hangt af van de jongeren die een tijdje in deze mooi ingerichte kunstwerken nadenken. Op hun radar staan ooievaars, galloway runderen en tal van andere vogelsoorten die aangetrokken worden door de opvallende, nieuwe broednesten die hier opgetrokken werden. Het Ondenkbare Experiment geeft jongeren de kans om buiten het kader te denken terwijl ze verblijven in de vruchtbare zone tussen wildernis en beschaving. In de vrijheid van de kunsten. In de ontmoeting met de ander. De kennis die zo tot stand komt wordt opgenomen in onze Library of Collected Knowledge (LOCK). 

Thinking out of the box while being in the box

Koen Vanmechelen

Jongeren

Het Ondenkbare Experiment richt zich specifiek tot jongeren; lokaal en internationaal. In verschillende ‘chapters’ nodigt het jongeren – uit alle richtingen, regio’s, disciplines, maatschappelijke contexten - uit om vanuit LaMouseion mee na te denken over de vraagstellingen van vandaag en morgen. Ze nemen de uitdaging aan om samen de toekomst te verbeelden, om op zoek te gaan naar de diversiteit en frisheid van nieuwe kennis, geïnspireerd door de omgeving van LABIOMISTA. Elk chapter werkt rond een bepaald thema.

Dit jaar is het thema van Het Ondenkbare Experiment: Future Garden

 

Vorige Kennis Chapters

Chapter Future Garden zal vorm geven aan het vierde hoofdstuk in onze bibliotheek voor de toekomst. Volg onze gezamelijke ontdekkingstocht van de afgelopen chapter. Ontdek hoe we, geleid door de jongeren, op zoek gaan naar nieuwe kennis over complexe sociale thema's.  

Open University of Diversity

Het Ondenkbare Experiment is onderdeel van de Open University of Diversity (OpUnDi) en volgt de hieraan verbonden principes; ‘Open’: toegankelijk voor iedereen. ‘University': gericht op de uitwisseling van ideeën, verandering en groei. ‘Diversity’: met diversiteit als de basis voor alle vormen van evolutie. 
Het project wordt meegedragen door VUB, ULB, KULeuven, UHasselt, Global Campus of Human Rights, Mouth Foundation, OPUNDI Genk, en verschillende lokale partners. 

Meer over OpUnDi