Het Ondenkbare Experiment

Het Ondenkbare Experiment zoekt via jongeren naar systemen en wetten voor een nieuwe samenleving

Koen Vanmechelen

2020 was een erg bijzonder jaar. De restaurants en cafés gingen dicht. Online scholing was de regel en slechts één knuffelmaatje was toegestaan. De pandemie is per definitie asociaal. Ze isoleert en kent geen ethisch discours. En toch bestaan we alleen maar door en met de anderen. De mens is een sociaal wezen, biologisch gezien een kuddedier, zonder de andere werkt het niet. We zullen een nieuwe ethiek moeten opbouwen, eentje die rekening houdt met het virus. We zullen moeten nadenken over nieuwe structuren? Nieuwe modellen? Nieuwe kennis? Overleefbare ecosystemen? Duurzaamheid en biodiversiteit? Over inclusie? Misschien wijst het virus ons de weg?

- Koen Vanmechelen, column HBVL 

Homo, quo vadis? 

Het moet anders. Wij moeten anders. Nooit heeft de mensheid zich zo moeten buigen over de verdere ontwikkeling van zijn samenleven. In het Ondenkbare Experiment schenken we het monopolie op kennis aan de nieuwe generaties. Hun stem moet gehoord worden. Het gaat over hun toekomst.

Een quarantaine voor vrijheid 

In de drie grote kenniscontainers van LaMouseion worden jongeren uitgenodigd om na te denken over de toekomst. Op elke box rust een groot ei. Of het ei uitbreekt, hangt af van de jongeren die een tijdje in deze mooi ingerichte kunstwerken nadenken. Op hun radar staan ooievaars, galloway runderen en tal van andere vogelsoorten die aangetrokken worden door de opvallende, nieuwe broednesten die hier opgetrokken werden. Het Ondenkbare Experiment geeft jongeren de kans om buiten het kader te denken terwijl ze verblijven in de vruchtbare zone tussen wildernis en beschaving. Geïnspireerd door de omgeving van LABIOMISTA. In de vrijheid van de kunsten. In de ontmoeting met de ander. De kennis die zo tot stand komt wordt opgenomen in onze Library of Collected Knowledge (LOCK). 

Thinking out of the box while being in the box

Koen Vanmechelen

Doe mee !

Wil je meewerken aan Het Ondenkbare Experiment? Heb je zin om in de unieke setting van LABIOMISTA hierover te denken, schrijven of te tekenen? Wij bouwen een bibliotheek van vragen, beelden en ideeën. In verschillende 'chapters' brengen we jongere generaties bij elkaar in hun zoektocht naar antwoorden, naar kennis en wijsheid. Contacteer ons met je ideeën om alleen of in je bubbel te komen werken in een van onze kennisboxen, of schrijf je in om mee te werken aan een van onze 'kennischapters' voor de toekomst. LaMouseion verwacht je!

Participate

Open University of Diversity

Het Ondenkbare Experiment is onderdeel van de Open University of Diversity (OpUnDi) en volgt de hieraan verbonden principes; ‘Open’: toegankelijk voor iedereen. ‘University': gericht op de uitwisseling van ideeën, verandering en groei. ‘Diversity’: met diversiteit als de basis voor alle vormen van evolutie. 
Het project wordt meegedragen door VUB, ULB, KULeuven, Global Campus of Human Rights, Mouth Foundation, OPUNDI Genk, en verschillende lokale partners. 

LaMouseion © Koen Vanmechelen, Kris Vervaeke