Biografie

Koen Vanmechelen

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) is als internationaal befaamde, interdisciplinaire kunstenaar een van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. In zijn werk tast hij de grenzen af tussen kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.

Als eeuwige migrant trekt hij de wereld rond zoekend naar antwoorden op fundamentele vragen over de tijdloze maar hyper-actuele thema’s als identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Die antwoorden, works-in-progress, weeft hij aaneen tot enigmatische kunstwerken en projecten. Zijn queesten en interdisciplinaire projecten nodigen anderen uit om samen te werken en een bewustzijn en een beweging te creëren van gemeenschappen over de hele wereld. Samen reflecteren ze op de wereldwijde erfenis van het menselijke dier en onderzoeken ze de verschillende manieren die we kiezen om samen te leven en te evolueren.

Vanmechelen ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt (2010) en werd bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist's Award (Venetië, 2013). Zijn werk was reeds te zien op nagenoeg alle continenten, in onder andere the Uffizi Gallery (Firenze), V&A Museum (London), ZKM (Karlsruhe) and Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana (Cuba). Behalve op de Biënnale van Venetië was hij te gast op de Biënnale van Moskou, Dakar, Havana en Poznan, op de World Expo Shanghai 2010, de triënnale van Guangzhou, Manifesta 9 en op dOCUMENTA (13). Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties.

Download de volledige biografie

Download Koen Vanmechelens portfolio