Communauté / OpUnDi Genk

Levend lerend ecosysteem 

OpUnDi Genk is de lokale denk- en doetank van Vanmechelen's internationale Open University of Diversity. Vanuit OpUnDi Genk worden verbindingen gelegd met een breed platform van diverse stakeholders.

Samen worden projecten en installaties uitgewerkt en diverse events en initiatieven georganiseerd. Zo ontstaat een levend lerend ecosysteem van experimenten, events en belevingen die aansluiten bij de filosofie van het project.

Van muziek tot mensenrechten, educatieve trajecten tot wetenschappelijk onderzoek, Cosmogolem tot Cosmocafes, vanuit OpUnDi Genk creëren we - in en door de verbinding met de ander - een nieuwe gemeenschap rond een gedeelde plek. 

 

OpUnDi Genk projecten

      Nomadland

Nomadland

In een actieve samenwerking tussen Koen Vanmechelen, buurtbewoners en stad Genk ontwikkelt NOMADLAND zich tot een actief volkspark met een eigen visuele identiteit die aansluit bij de eigen identiteit van de buurt en verbinding maakt met LABIOMISTA.

       Dag van de Cosmogolem 

Cosmogolem

Jaarlijks viert LABIOMISTA de kracht van kinderen en jongeren met de 'Dag van de Cosmogolem'. Elke editie heeft een prikkelend programma rond een centraal thema.

      Kosmopolieten van Morgen 

Kosmopolieten van morgen

Waarvan dromen de kosmopolieten van morgen? In het spoor van de Cosmogolem, Vanmechelens internationaal symbool voor kinderrechten, denken jongeren na over hun plaats in de wereld van morgen, die ze samen mee creëren.

 

      Instead of Sleeping 

Instead of sleeping

Ontdek de onzichtbare biodiversiteit ook in jouw tuin/park/buitenplaats op school! Op LABIOMISTA kan je een nachtvlinderteller uitlenen zodat ook jij een licht kan schijnen op dat wat meestal verborgen blijft.

 

      Mixed Menu Wallpaper

wallpaper

Mixed Menu Wallpaper maakt de kracht van de lokale diversiteit en de verbindende rol van voedsel zichtbaar en tastbaar in het straatbeeld. Recepten uit verschillende keukens en culturen worden verzameld bij de bewoners en handelaars uit de buurt en worden op een creatieve, verbindende wijze aangebracht op de muren, vensters, straathoeken,... in het hart van Nieuwe Kempen

      Mixed Menu Kiosk 

Kiosk

Mixed Menu Kiosk is een nieuw hands-on activeringsproject waarin diverse partners hun krachten en expertise bundelen om sociale integratie te vergroten. Zo ondersteunen begeleiders van Mixed Menu Kiosk Genkenaren in hun zoektocht naar een opleiding, werk of een activeringsproject via vrijwilligerswerk.

      Conservators

Conservators

Voor het verzorgen van de dieren en het park werken we samen met de RegenbOog vzw en Covida rond een natuurbelevingsproject dat gedragen wordt door mensen met een andere talenten. Zij zorgen als conservators met heel veel liefde voor de dieren en het park

      Het Ondenkbare Experiment

HOE

Het Ondenkbare Experiment zoekt samen met jongeren naar systemen en wetten voor een nieuwe samenleving. Met dit project nodigt Koen jonge geesten uit om in LaMouseion na te denken over vragen van vandaag en morgen. Om buiten het kader te denken, geïnspireerd door LABIOMISTA. Om het ondenkbare te bedenken. 

 

      Buurtfeest Nieuwe Kempen

buurtfeest NK

Alle vensters open, de geur van de zomer in je neus, een straat vol lange tafels, een mix van smaken en culturen, geuren en gerechten uit de keukens van mensen uit onze buurt. Welkom op ons buurtfeest !

 

      Fungi Talent Workshop

Chido

 Via de wondere wereld van de fungi geeft Chido Govera mensen een manier om het talent in zichzelf te zien en ontdekken. Chido reist de wereld rond om anderen te leren over duurzame afvalverwerking, talent en groei. Workshop in samenwerking met Mixed Menu Kiosk.

 

LABIOMISTA moet van Genk een labo maken waarin de socio-culturele diversiteit kan groeien en bloeien.

burgemeester Wim Dries

Vous avez des idées ?

Vous souhaitez participer à des projets en faveur du quartier Nieuwe Kempen ? Les idées affluent déjà par centaines. Commerçants, organisations de jeunesse, centres de soins, industries, des jardins aux écoles, de Zwartberg ou d’ailleurs… tout le monde est invité à participer.

Prenez contact avec nous via labiomista@genk.be. Qui sait si votre idée ou projet ne sera pas retenu pour N-power !

N-Power est un projet européen Interreg V porté par la Ville de Genk et 6 autres villes de l’eurorégion (Heerlen (NL), Liège, Aix-la-Chapelle (D), Eupen, Verviers, (Seraing), de Hasselt, l’Université de Liège et la Hogeschool Zuyd de Sittard. Le projet est en partie financé par le Fonds européen du Développement économique et territorial FEDER et en partie par les régions partenaires : Wallonie, Limbourg belge, Limbourg néerlandais, Rhénanie du Nord-Westphalie.

Het lerend levend ecosysteem van OpUnDi Genk wordt mee ondersteund door 

logo ESF