Nieuw seizoen LABIOMISTA zet vrijheid centraal

LABIOMISTA, Genk - Na twee corona-jaren start ook het vierde seizoen van Koen Vanmechelens kunstenpark LABIOMISTA met prangende vragen. Het Genkse park op het snijvlak tussen kunst, maatschappij en ecologie nodigt in 2022 uit om na te denken over de betekenis van vrijheid. Dwingt de huidige context ons tot een herdefinitie?

 

‘Freedom’ prijkt in grote letters op een ontblote mannenrug, geflankeerd door twee vleugels. Toen kunstenaar Koen Vanmechelen dit campagnebeeld eind vorig jaar ontwierp, had hij het einde van de pandemie in gedachten. Niemand die toen kon voorspellen dat de vraag over wat vrijheid betekent, vandaag zo op scherp zou staan in Oekraïne. Met het beeld nodigt Vanmechelen uit tot een intense dialoog, met LABIOMISTA ook in 2022 als uitgelezen plek om die te voeren. Als evoluerend kunstwerk biedt LABIOMISTA de kans om buiten het kader te denken. In de vruchtbare zone tussen fantasie en onderzoek, kunst en wetenschap, natuur en cultuur worden bezoekers uitgedaagd om samen de toekomst te verbeelden.

“Na twee jaar pandemie ontwaakten we in een andere realiteit. Zonder dat we er erg in hadden is er een pandemie geweest voor de pandemie. En die heeft de breuk veroorzaakt die we nu onthutst registeren. Met en in LABIOMISTA willen we verder nadenken over een nieuw narratief, over vrijheid, over hoop, over generositeit. Vastberaden maar heel voorzichtig en bedachtzaam. Met begrip voor het perspectief van anderen. De verandering leeft op onze huid.”
- Koen Vanmechelen

Future Garden

Dit jaar wordt gestart met de bouw van een nieuwe landmark: Future Garden. Het gebouw zal als een hefboom fungeren voor verdere ontwikkelingen in de buurt en kadert in LaVieBreede, Vanmechelens artistieke en conceptuele visie die inzet op integratie, relancering en versterking van de omgeving rond LABIOMISTA. Future Garden, mede ontworpen door architectenbureau BURO B en Thys Bouwprojecten, is een ecologisch statement. Het bestaat uit een tapirverblijf, een onderzoekslaboratorium i.s.m. Uhasselt, en een leef-en werkruimte. Een brug over het groene landschap zal naar het dak van het gebouw leiden waarvoor Vanmechelen een totaalkunstwerk ontwerpt.

Ook voor dit seizoen ontwikkelde Vanmechelen enkele nieuwe kunstwerken en installaties voor de site. Zo zijn de stallen aangekleed met opvallende keramische tegels waarop respectievelijk de Cosmopolitan Chicken en de Planetary Community Chicken staan afgebeeld. Op de stallen van de dromedarissen prijken tegels met het DNA van deze kameelachtigen. Aan de vijver vooraan in het park komt de nieuwe sculptuur ‘Humanity’: een ei op poten dat het water lijkt in te wandelen, op zoek naar nieuw leven. En aan de bijenhallen is een grote boomstronk geplaatst, de ideale habitat voor wilde bijen. Tot slot wacht LABIOMISTA op de komst van ‘T-Rex’, een zeven meter hoge bronzen kippenpoot met vergulde klauwen.

“Sinds de opening in 2019 wandelden al meer dan 130.000 bezoekers de poorten van het 24ha grote, evoluerende kunstwerk in Genk binnen. De opbrengsten worden al sinds de opening integraal geherinvesteerd in de publieke werking van het park en de projecten in de buurt”
- Wim Dries, Burgemeester van Genk

Het Ondenkbare Experiment: Hope & Generosity

Ook kennis-experiment LaMouseion krijgt een vervolg. Het project, een verwijzing naar de in antieke tijden legendarische kennis- en kunsteninstelling Mouseion van Alexandrië, richt zich expliciet tot jongeren. Onder de noemer ‘Het Ondenkbare Experiment’ brengen LABIOMISTA en haar partners (VUB/ULB, UHasselt, KU Leuven, Global Campus of Human Rights, MOUTH Foundation, OpUnDi Genk, en verschillende lokale verenigingen) in 2022 jongeren weer samen in de denkboxen op de site. Dit jaar staan de thema’s ‘hope’ en ‘generosity’ centraal. Jongeren tussen 18 en 28 jaar kunnen zich aanmelden om deel te nemen via de website van LABIOMISTA.


Mixed Menu Kiosk

De projecten blijven niet binnen de poorten van de site, maar dijen ook uit naar de buurt. De Koning Boudewijnlaan, de handelsstraat vlak aan LABIOMISTA, is sinds midden maart een project rijker: Mixed Menu Kiosk. Het is een innovatief activeringsatelier rond opleiding, tewerkstelling en sociale integratie. Jongeren tussen 18 en 30 jaar worden er op een laagdrempelige manier ontvangen en geholpen bij de ontwikkeling van hun talenten, met oog op toeleiding naar de arbeidsmarkt. In het project bundelen diverse partners hun krachten en expertise om deze jongeren te begeleiden. Het buurtpark Nomadland blijft ondertussen verder evolueren, in synergie met LABIOMISTA en de omliggende bewoners.


Open Studio & Day of the Cosmogolem

LABIOMISTA opent en sluit het seizoen met een Open Studio, op 2 april en 6 november. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van Vanmechelens imposante studio ‘The Battery’ – een ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta. Het kinderrechtenfeest ‘Dag van de Cosmogolem’ staat ook op het programma: op 21 juli is iedereen uitgenodigd om de kracht van kinderen en jongeren te vieren.

 

Seizoen 2022: 1 April t.e.m. 6 November