Mechelse Louisiana (CCP7)

Mechelse Uilebaard

Mechelse Uilebaard

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de zes verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, en Nederland.

Louisiana

Louisiana

Mexico

Van oorsprong Amerikaanse vogel / op de vlucht voor de vele kalkoenziektes naar Mexico overgebracht / in Mexico uitgegroeid tot vechtersras geadopteerd door de Mexicanen / vandaag Mexico’s trots en symbool.

Expeditie

Mechelse Louisiana’s vond Vanmechelen in Noord-Frankrijk, bij een hanengevecht. Het bijwonen van de gevechten blijft bij als een bevreemdende vertoning, een eerder primitief ritueel met strakke regels voor begeleidende mannen en vrouwen en voor het aanbinden van de sporen met pinnen en messen. Daar waar de eerste ronde van het door Vanmechelen bijgewoonde hanengevecht nog slappe koffie leek – de Louisiana is een ‘rolhaan’, ze rolt zich verdedigend om en om alvorens tot de echte confrontatie over te gaan – doet de moordzucht die de protagonisten in de tweede ronde aan de dag leggen – haan 1 slaat trefzeker met zijn pin op de slagader van haan 2 – hem even op zijn grondvesten daveren.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

LAT – Living Apart Together
Odapark Center for Contemporary Art, Venray (NL), 2005

Venlo Odapark 2005

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…


Met de introductie van de Louisiana binnen het CCP kwam er voor het eerst vechtersbloed in de kosmopolitische kip terecht. Opvallend was dat de vruchtbaarheid van de Mechelse Louisiana aanzienlijk groter was dan die van zijn voorgangers: er worden veel meer nakomelingen geboren. Kan de potentiële samenhang tussen agressie en fertiliteit een verklaring zijn?