Mechelse Haughænsni (CCP27)

Mechelse Baladi

Mechelse Baladi

CCP26

De Mechelse Baladi – CCP26 toont verrassend weinig diversiteit; de meeste kippen zijn zilvergezoomd wat een dominant kenmerk van de Baladi kip lijkt te zijn.

Haughænsni

Haughænsni

Iceland

Een zeldzaam ras dat in de jaren negentig bijna uitgestorven was. Nu zijn er opnieuw meer dan 3.500 vogels. De Haughænsni werd in IJsland in de 9de eeuw geïntroduceerd door Noorse kolonisten. Genetische studies tonen aan dat de inteeltcoëfficiënt hoog is, zoals te verwachten in een kleine populatie van geïsoleerde dieren, en gedeeld in zeldzame rassen. Niettemin heeft het ras een redelijk niveau van genetische diversiteit behouden. Genetische studies wijzen op een verwantschap met Noordwest-Europese rassen.

Ze zijn klein, donker, of grijzig. Alle kleurvariëteiten zijn vertegenwoordigd, behalve wit, asgrijs, en parelgrijs. De kamvorm kan enkelvoudig of rozenkam zijn, maar ook andere vormen zijn beschikbaar. De kleur van de poten varieert van vleeskleurig tot geel en grijsblauw.

 

Expeditie

Kruisen met deze vogel was mogelijk omdat Vanmechelen al IJslandse kippen op zijn boederij had. COVID-19 liet hem weinig mogelijkheden om te kruisen met andere kippensoorten. Reizen was verboden, zowel voor mensen als voor andere dieren. Zijn boerderij heeft enkele 'noodsoorten' om in moeilijke tijden te kunnen blijven kruisen.

Geboorteplaats eerste kuikens

Open Global Farm

Eerste toonmoment

MAAK, Open Huis voor Kunsten als onderdeel van de tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance, Knokke-Heist