Mechelse Cemani (CCP19)

CCP Mechelse Sulmtaler male © Koen Vanmechelen

Mechelse Sulmtaler

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de achttien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië en Oostenrijk.  

Ayam Cemani vrouw

Ayam Cemani

Indonesia

zeldzame soort, afkomstig van het eiland Java / stamt rechtstreeks af van de wilde Indonesische Jungle Fowl / 1 van 31 lokale Indonesische kippensoorten / wordt ook goth-kip genoemd omwille van kleur – door een genetische mutatie is hij van veer tot bot helemaal zwart (eigenlijk donkerrood) / op Java als ingrediënt gebruikt voor allerlei traditionele medicijnen – zou zelfs magische krachten bezitten / het ‘heilige bloed’ van de vogels wordt vaak gebruikt bij offerrituelen, vb. de opstart van een enorm bouwproject in Indonesië / dieren met hoge ziekte-resistentie en groot aanpassingsvermogen aan omgevingsfactoren.

Expeditie

Vanmechelen schafte zich Cemani’s aan op verschillende plaatsen, onder andere in Retie (België). De dieren waren afkomstig van sjeiks in de Emiraten en in ons land ingevoerd.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

Hotel des Imigrantes
Biennale Indonesia, Jakarta (ID), 2014

CCP Biennale Indonesia 2015

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…


De Cemani-kruising is van vitaal belang voor het Cosmopolitan Chicken Project sinds het steeds duidelijker lijkt dat de Jungle Fowl niet op 1, maar op verschillende plaatsen door de mens uit het wild werd gehaald – 1 van die locaties zou namelijk Indonesië kunnen zijn. Het land wordt zo een van de bakermatten van de menselijke beschaving. Het overheersende zwart van de kip, het gevolg van door mutatie veroorzaakte fibromelanosis, is voor Vanmechelen van bijzondere waarde. Mutatie, transformatie en adaptatie zijn immers dragende subthema’s in zijn werk, dat bio-culturele diversiteit als hoofdthema heeft. Van de Cemani werden andere varianten afgeleid, waaronder de Zweedse zwarte kip (svart hona). Vanmechelen: “De Cemani is een genetisch beginpunt, geen doodlopend straatje. Meer dan welk ras ook verdient hij een plaats in het Cosmopolitan Chicken Project.”