AWAKENER

WILFORD X, Temse (BE)
21 februari - 10 april 2016

Van 21 februari tot en met 10 april 2016 presenteert het kunstenplatform Wilford X een opmerkelijke installatie van Koen Vanmechelen. Opmerkelijk, want AWAKENER werd voor het eerst voorgesteld op de voorbije Biënnale van Venetië. Van het Canal Grande in Venetië rechtstreeks naar de Wilfordkaai in Temse!

Cosmopolitan Chicken Project

De Belgische conceptuele kunstenaar Koen Vanmechelen is vooral bekend om zijn Cosmopolitan Chicken Project.  Zo stelt hij al bijna twintig jaar verschijnselen aan de orde als nationalisme, multiculturalisme, bioculturele diversiteit, identiteit, fertiliteit en immuniteit. Via de kruising van nationale kippenrassen gaat Vanmechelen op zoek naar een kosmopolitische kip.  Deze kip zou dan genen van alle kippenrassen ter wereld met zich meedragen. Vooraanstaande wetenschappers geloven dat de combinatie van eigenschappen en een diverse genenpool zullen leiden tot verhoogde vruchtbaarheid en immuniteit.

Een vernieuwende weg

“Kruisen is nog steeds de sleutel,” aldus de kunstenaar, “maar mijn werk heeft de afgelopen twee jaar totaal vernieuwende wegen ingeslagen.”  Opvallend is de introductie van kamelen, dromedarissen, lama’s, vicuña’s en alpaca’s. “Deze kameelachtigen worden bijna nooit ziek en hun antilichamen beloven een krachtig wapen te zijn tegen virussen.  De mens is onderdeel van een planetair superorganisme. Hij is biocultureel verbonden met alle andere soorten, sommige van vitaal belang voor zijn overleving. Maar we moeten de juiste bruggen vinden: in dit project zijn dat de kip en de paddenstoel.”

AWAKENER

De multimediale installatie AWAKENER brengt een innovatief verhaal dat kunst en wetenschap combineert. Koen Vanmechelen presenteert baanbrekend onderzoek naar een mogelijk heilzaam verband tussen drie heel verschillende levende organismen: de paddenstoel, de kip en de kameelachtigen. MECC (Mushroom, Egg, Chicken & Camelids) is gebaseerd op Vanmechelen’s jarenlange samenwerking met wetenschappers en de unieke databank aan kippenDNA  van het Cosmopolitan Chicken Project.

De kunstenaar creëert een ecologische cirkel waarin de mest van de kameelachtigen wordt gepasteuriseerd en dient als basismateriaal voor een champignonkwekerij. Die paddenstoelen worden gevoederd aan de 19de en meest recente generatie in het Cosmopolitan Chicken Project: de Mechelse Cemani. 

 

Van het Canal Grande naar de Wilfordkaai

In Venetië bracht Koen Vanmechelen een dromedaris in een gondel naar een palazzo, in Temse komen zijn kleine zusjes – twee alpaca’s – per veerboot over de Schelde. Ze krijgen onderdak in de thuishaven van het kunstenplatform Wilford X: de benedenverdieping van een statig herenhuis op de Wilfordkaai. Dit voormalige hoofdkantoor van de Wilfordrederij werd gesloopt en à l’identique heropgebouwd. De alpaca’s krijgen er het gezelschap van reuzengroot afgebeelde Mechelse Cemani’s: de jongste generatie van het Cosmopolitan Chicken Project. Ook de champignonkwekerij wordt er opgebouwd.

 

Colloquium AWAKENER – Koen Vanmechelen (Wilford X, Temse, 20 februari 2016)

Naar aanleiding van de tentoonstelling gaan wetenschappers Jean-Jacques Cassiman, Marc Van Ranst en Joke Wellens in gesprek met kunstenaar Koen Vanmechelen. Over diversiteit en anti-lichamen, over nooit meer ziek zijn en genetica, over hoe dieren mensen kunnen helpen in hetzelfde universum.

Een multidisciplinair en artistiek vraaggesprek.

Terwijl de kip haar wetenschappelijke, medische en zelfs artistieke waarde de afgelopen decennia heeft bewezen, hebben kameelachtigen nog steeds niet hun potentieel ingevuld. Hun antilichamen beloven nochtans een krachtig wapen te zijn tegen virussen.

Koen Vanmechelen