The Unicorn

The Battery Channel - Expo

Bezoekersinformatie

Van maandag 2  - 5 juni
11u - 16u

Parking LABIOMISTA
Marcel Habetslaan 50
3600 GENK

De algemene richtlijnen mbt Covid-19 gelden voor bezoek aan The Battery Channel

The Unicorn

Twee innig in elkaar verstrengelde lama’s liggen voor een veelkleurig schilderij. Ze dragen een transparante hoorn. Het zijn eenhoorns. Buiten klinkt een bewerende stem. Het is een stem die bestaande wiskundige formules herschikt. Een vinding wordt voorbereid. Iets anders is in de maak. 

De eenhoorn is een droomdier dat breekt door de grenzen van het eigen bestaan. Het is een mythisch symbool dat naar een nieuwe wereld leidt, van kind naar adolescentie. Het is de kathedraal in het hoofd, een vernauwing in het denken die voert naar een nieuw platform. Die vernauwing bepaalt ook de uitvinding. De eenhoorn staat symbool voor nieuwe ontdekkingen. Transparant zijn de hoorns omdat wat er gebeurt, off radar gebeurt. 

Achter toont het schilderij het creatieve proces van herschikken, vermengen en transformeren. Er wordt iets bedacht, de kameelachtige voedt nieuwe uitvindingen. Lama Winter komt eraan. Ze is nu hier. Haar boodschap verrijkt onze bibliotheek. Haar geschiedenis wordt onze toekomst. Zij gidst ons, kunstenaars en wetenschappers, naar nieuwe kennis, en naar de verschillende manieren om die te verspreiden.

The Unicorn; Forever – MECC, 2014 Taxidermic llamas, glass horns, 104 x 115 x 57 cm, Painting (no title), 2019, Mixed media on canvas (chalk, coffee, Indian powders,  egg yolk, pencil, feathers, glass, llama wool) © Koen Vanmechelen
* the animals died a natural death

 

Llamas are the real unicorns

Artikel over Winter, The Guardian, April 2020