S.O.S.

The Battery Channel - Expo

Vanuit The Battery, in quarantaine, delen we onze positie en boodschap met de wereld. Uit de luidsprekers van de Battery Channel klinkt het geluid van diversiteit. Een SOS voor de wereld.

Bezoekersinformatie

Van dinsdag 5  - 12 mei
11u - 16u

Parking LABIOMISTA
Marcel Habetslaan 50
3600 GENK

De algemene richtlijnen mbt Covid-19 gelden voor bezoek aan The Battery Channel

Meer informatie over de tentoonstelling

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat genetische diversificatie een positieve invloed heeft op gezondheid, vitaliteit en levensverwachting. Met het project Cosmopolitan Chicken Project (CCP) en Planetary Comunity Chicken (PCC) onderzoekt kunstenaar Koen Vanmechelen de kenmerken en het belang van diversiteit.

Dit kunstwerk, ‘Book of Genome’ is ontwikkeld met behulp van de modernste technologieën voor DNA-mapping. Het presenteert de genetische code van de Mechelse Wyandotte; de 20ste generatie uit het CCP, een kruising die evenveel verschillende landen in zich draagt.

Het kippengenoom bevat meer dan een miljard nucleotiden, samengesteld uit de vier letters van het DNA-alfabet; A, T, C en G. Samen met de cijfers vormen deze letters een bepaalde code. Voor elk van de in het project bestudeerde kippen werd de DNA-sequentie vergeleken met de wetenschappelijke standaard. Daar waar de DNA-sequentie van de kippen verschilde, werd genetische diversiteit gemarkeerd. Hierdoor geeft de dikte van het boek de unieke diversiteit van deze kruising aan.

Dit boek toont dat er in 20ste generatie van het CCP, 8.33 miljoen plaatsen gevonden werden waar de letters verschilde van de standaard. Bij de Mechelse Koekoek was dit maar op 6.96 miljoen plaatsen. Vanmechelens 20ste kruising vertoont dus meer genetische diversiteit dan de pure raskip.

De chromosonenparen uit dit Book of Genome werden vertaald in morsecode. De voorloper van digitale communicatie.

 
SOS, Book of Genome, Taxidermy chicken (CCPPCC), sound, 2020 © Koen Vanmecheen
This work was shown at the Victoria and Albert Museum, London last year and is part of the permanent collection of the National Museum in Ethiopia. A copy of this book is also kept in the safe of the Open Univeristy of Diversity in Detroit (USA).