PODCAST - EPISODE III - UNCOMFORTABLE

Geïnitieerd tijdens de COVID-19 pandemie, nodigt kunstenaar Koen Vanmechelen je met The Battery Channel uit in zijn overactieve maar in quarantaine geplaatste brein en neemt je mee op zijn ontdekkingsreis. Hij neemt contact op met verschillende experts, over de hele wereld. Samen reflecteren ze over de evoluerende erfenis van het menselijke dier en verkennen ze de verschillende manieren waarop we ervoor kiezen om samen te leven.

Coming out of the pandemic - we have seen this huge human awareness of social injustice. This is a moment of social change we have not seen since 1968.

Jill Silverman van Coenegrachts

Uncomfortable

Het is meer dan vijf maanden geleden dat COVID-19 ons dwong tot een nieuwe manier van verbinding maken.
 

In deze derde aflevering van The Battery Channel, UNCOMFORTABLE, spreekt Koen met Jill Silverman van Coenegrachts, internationaal curator en kunstadviseur.
Samen verkennen ze de betekenis van dit moment in de tijd.

Een gesprek over kunst en COVID-19, over Joseph Beuys, over balans en natuur.
Over het verband tussen George Floyd en de pandemie,
Over racisme en quarantaine,
Over mensenoffers en over beschermengelen.

Het kunstwerk
UNCOMFORTABLE –

is het centrale werk van deze aflevering

Een kind zit stram rechtop. Het is naakt, geblinddoekt en beweegt zich niet. Het zoekt naar aanwijzingen over de omgeving waarin het zich bevindt. De zintuigen van het kind proberen de wereld rondom waar te nemen. Het gehoor werkt, de tast ook, evenals het evenwicht en de reuk- en smaakzin. Maar zonder zicht voelt het kind zich toch kwetsbaar.

De blinddoek beschermt het kind tegen een omgeving die is aangetast door onbekende en verboden factoren. Wie heeft beslist het kind af te schermen van het heden en de toekomst? En als de blinddoek af gaat, zal het kind dan een betere of slechtere toekomst hebben? Zal het gezichtsvermogen het kind verankeren in slechts één van vele mogelijke werelden? Of is het net de kans dat het zal kunnen zien waardoor het kind zich zo ongemakkelijk voelt?

Kinderen zijn ons immuunsysteem, hun toekomst is onze gezondheid
Koen Vanmechelen -

Welke invloed hebben onze keuzes op de volgende generatie?
Hoe beslissen we over hoe we samenleven?
En wie zijn wij?
Speelt kunst daarin een rol?

Jill en Koen verkennen kunst als kennis- en discussieplatform en eindigen met een boodschap van hoop.

Luister naar deze aflevering van The Battery Channel

The pandemic has brought a profound change to our sensitivities as one global community. And I believe art and the art world have a huge role to play in whatever is coming next.

Jill Silverman van Coenegrachts