Breaking The Cage

The Battery Channel - Expo

Bezoekersinformatie

Van maandag 18  -  vrijdag 22 mei (uitgezonderd 21 mei)
11u - 16u

Parking LABIOMISTA
Marcel Habetslaan 50
3600 GENK

De algemene richtlijnen mbt Covid-19 gelden voor bezoek aan The Battery Channel

Breaking The Cage, 2020
Koen Vanmechelen

 

Deze installatie bestaat uit de werken Breaking the Cage en Uncomfortable. Dit laatste werk toont een geblinddoekt kind.  Het is naakt en beweegt zich niet. Het zoekt naar aanwijzingen over de omgeving waarin het zich bevindt. De zintuigen van het kind proberen de wereld rondom waar te nemen. Het gehoor werkt, de tast ook, evenals het evenwicht en de reuk- en smaakzin. Maar zonder zicht voelt het kind zich toch kwetsbaar.

De blinddoek beschermt het kind tegen een omgeving die is aangetast door onbekende en verboden factoren. Wie heeft beslist het kind af te schermen van het heden en de toekomst? En als de blinddoek af gaat, zal het kind dan een betere of slechtere toekomst hebben? Zal het gezichtsvermogen het kind verankeren in slechts één van vele mogelijke werelden? Of is het net de kans dat het zal kunnen zien waardoor het kind zich zo ongemakkelijk voelt?

De kooi met eieren (Breaking the Cage) bevat al zijn mogelijke toekomsten. Als ze gebroken wordt, biedt de omkadering bescherming. Die is essentieel om de vrijheid te vrijwaren en het kind zijn toekomst te laten kiezen.


Uit de speakers weerklinken de Universele Mensenrechten gelezen door Eleanor Roosevelt. Ze vormen de basis en gids in de interculturele maatschappij van de toekomst.

Bovenal toont deze installatie dat elk kind recht heeft op een zinvol leven, met een blijvend respect voor mensenrechten.

 

Breaking the Cage, iron, eggs, breeding lamp, 120 x 120 x 40 cm, 2014, Uncomfortable, marble, 51 x 60 x 60 cm, 2017 © Koen Vanmechelen
Eleanor Roosevelt reads the Universal Declaration of Human Rights, 1948 © UN Audiovisual Library

 

Uncomfortable verwijst naar Koen Vanmechelens sculptuur; Collective Memory, een internationaal symbool voor mensenrechten dat onder andere gevestigd is op de Global Campus of Human Rights in Venetië (IT). Breaking the Cage is onderdeel van het Human Rights House Tulum in Mexico.