Uffizi-tentoonstelling Koen Vanmechelen reist naar Venetië. Proloog op de Biënnale

Out of the Burning Falls

VENETIE - Na hun opmerkelijk succes in de Uffizi Gallery in Firenze, zijn de dertig sculpturen van kunstenaar Koen Vanmechelen te zien in Venetië tijdens de solo tentoonstelling Burning Falls. The Michelangelo Foundation nodigt de kunstenaar er uit voor de tweede editie van Homo Faber. Daarnaast plant Vanmechelen tijdens het openingsweekend van de 59e Biënnale het eerste post-pandemische Cosmocafe op de Global Campus of Human Rights (Venetië-Lido).

Burning Falls
In de oude glasoven van Fondazione Berengo Art Space opent Koen Vanmechelen op 8 april zijn solotentoonstelling Burning Falls. De tentoonstelling is onderdeel van Homo Faber; een baanbrekend cultureel evenement georganiseerd door de Michelangelo Foundation en gewijd aan hedendaags vakmanschap. De centrale focus van deze tweede editie, 'Crafting a more Human Future', gaat over het creëren van een meer duurzame en inclusieve toekomst. Homo Faber en Burning Falls kondigen ook de opening aan van de 59e Biënnale, die dit jaar zal plaatsvinden van 23 april tot 27 november 2022 met als thema The Milk of Dreams.

De getoonde werken reisden van Firenze naar Venetië waar ze eerder te zien waren op Vanmechelens veelgeprezen solotentoonstelling Seduzione in het Uffizi. Met Burning Falls keren de kunstwerken terug naar de plek waar ze geboren zijn en bouwt de kunstenaar verder aan zijn 'Cosmopolitan Renaissance' verhaal. "Glas", stelt Vanmechelen, "is het materiaal van de toekomst. Het is zowel recycleerbaar als boetseerbaar. En het nodigt uit tot verbinding en teamwork, waarbij creativiteit en vakmanschap samensmelten. Werken met glas is als werken met water: de vloeistof wordt vast wanneer de elementen samenkomen. Vuur maakt deze transformatie mogelijk, en de toestand tussen vast en vloeibaar wordt gesymboliseerd door een vuurvogel, als een generator van actie, of een stroom van lava, wat leidt tot het beeld van Burning Falls."
 
Nieuw zijn twee kroonluchters in glas, Formula Segreta, waarvan de geheime formule de evolutieketen is, het proces van ontstaan, vergaan en regenereren van al wat leeft. Burning Falls loopt van 8 april tot 15 mei; daarna presenteert Berengo Studio Glasstress; een terugkerende tentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars in glas, waarin ook werk van Vanmechelen te zien zal zijn.

Cosmocafé
Nadat de wereldtournee van zijn pop-up Cosmocafé’s tijdelijk werd stopgezet vanwege de pandemie, blaast Vanmechelen dit opmerkelijke initiatief in Venetië nieuw leven in. In het klooster van San Nicolo vindt op 24 april het eerste post-pandemische Cosmocafé plaats. Het klooster is de thuisbasis van de Global Campus of Human Rights. Deze campus vertegenwoordigt meer dan 100 verschillende universiteiten en is wereldwijd de meest prominente instelling voor mensenrechteneducatie, opgezet en gesteund door de Europese Unie.

Het Cosmocafé maakt deel uit van Vanmechelens evoluerende Mensenrechtenpaviljoen, gelanceerd op de vorige Biënnale (in 2019) en krijgt vorm als een evoluerend OPUS over verschillende jaren, tijdens een wereldtournee langs bijna alle continenten. Het project wordt ondersteund door de Global Campus of Human Rights, Fondazione Berengo, en de MOUTH Foundation. De OPUS is gebaseerd op tientallen Cosmocafes, speciale bijeenkomsten en discussies met vooraanstaande denkers en doeners. Tot nu toe werden al meer dan 20 Cosmocafés georganiseerd in verschillende landen (Chili, Zuid-Afrika, Mexico, Australië) en met verschillende partners (Instituut voor Vredesonderzoek, Lumos, Mensenrechtencommissie). In het klooster van San Nicolo is het thema Homo Faber, de mens als maker van zijn lot en omgeving.

De acht deelnemers aan dit eerste post-pandemische Cosmocafe zijn Akosua Adoma Owusu (filmmaker), Alessandro Lenzi (auteur en regisseur), Carlo Giordanetti (creatief directeur & CEO van Swatch Art Peace Hotel), Chido Govera (champignonkweker & social entrepreneur), Manfred Nowak (Global Campus Human Rights), Rana Dasgupta (romanschrijver & essayist), Xiaolu Guo (romanschrijver, essayist & filmmaker) en Koen Vanmechelen (kunstenaar).