Nieuw kunstwerk Juul als symbool tegen pesten

De Cosmogolem in het Cosmopolitan Culture Park krijgt gezelschap van twee, nieuwe permanente kunstwerken. Twee mensachtige figuren, 'Juul', gemaakt van marmer en staal kijken er sinds kort op het hoofd van Cosmogolem.

Beide sculpturen zijn gebaseerd op de eerste werken uit de jaren negentig van kunstenaar Koen Vanmechelen, toen hij voornamelijk houten constructies en assemblages maakte. Terwijl de 4 meter hoge houten Cosmogolem sculpturen de geboorte waren van een internationaal sociaal-artistiek project ter ere van kinderrechten, groeide 'Juul' uit tot een van de eerste pleitbezorgers tegen pesten.

Deze beelden waren cruciaal in mijn eigen groei als persoon en als kunstenaar. Ze hielpen me mijn eigen identiteit te vinden en leerden me voor mezelf en mijn eigen creativiteit op te komen. Hier hoop ik dat deze kunstwerken hetzelfde kunnen doen voor een nieuwe generatie

Koen Vanmechelen

Als jonge dertiger maakte Koen, samen met schrijver Gregie de Maeyer, ook een boek over Juul. Het vertelt het ontroerend verhaal over een jongen die zo erg gepest wordt tot er vrijwel niets meer van hem over blijft. Tot hij zichzelf opnieuw construeert… Het boek ontving meerdere internationale prijzen en is te zien in verschillende klaslokalen en bibliotheken over heel de wereld.