LABIOMISTA toont het belang van connectiviteit in corona-tijden

In juli 2019 opende LABIOMISTA haar poorten. Het eerste seizoen was een klinkend succes: meer dan 40 000 binnen- en buitenlandse bezoekers stroomden toe. De COVID-19 lockdown vertraagde dit jaar de heropening met bijna twee maanden. Een periode die Vanmechelens creativiteit nog aanscherpte. “Het was bijna onwezenlijk om te zien hoe de thema’s van mijn werk realiteit werden,” aldus Koen Vanmechelen.

Ook tijdens de lockdown lanceerde de kunstenaar innovatieve projecten, zoals de truck die tijdelijk werd omgebouwd tot expo op de parking van LABIOMISTA, het digitale platform en de podcast ‘The Battery Channel’ en het mondiale mondmaskerproject ‘This is Not a Chicken’ (MOUTH Foundation). Het campagnebeeld ENERGY, COMMUNICATION AND LIFE dat bezoekers naar LABIOMISTA uitnodigt, verbeeldt de nieuwe verbindingen en energie nodig om de wereld te genezen.

Een kunstwerk in evolutie


LABIOMISTA blijft uitbreiden en verbindingen aangaan. Het Cosmopolitan Culture Park toont dit jaar een aantal nieuwe Vanmechelen installaties. Op de grasvlakte achter Villa OpUnDi staat het monumentale ‘Integration’. Verder prijkt er met ‘The Walking Egg’ een sculptuur ter ere van Vanmechelens overleden echtgenote, Inge Kindt.

Ook de natuur evolueert; een pasgeboren dromedarisje, twee paar zwarte ooievaars en enkele lama’s vergroten de diversiteit van LABIOMISTA. “Erg mooi is dat LABIOMISTA, met instemming van VIB, ook lama Winter verwelkomt.” zegt de kunstenaar. Winters antistoffen tegen COVID-19 liggen aan de basis van Xavier Saelens’ onderzoek naar een medicijn dat het virus moet afremmen. “De natuur draagt enorm veel kennis in zich. Dit project is een mooi voorbeeld hoe kunst, wetenschap, natuur en mensenrechten, allemaal in elkaar klikken.”

Bijenhal en Nomadland: connectie met de buurt


Tijdens de wandeling door het park komen bezoekers een gloednieuwe bijenhal tegen. Vanmechelen: “ME, BEE en TREE is een verbindingsproject, met de bij die zorgt voor kruisbestuiving. Een luchtbrug van zoete verleiding.” De bijenhal werd gebouwd in samenwerking met jongeren van het Atlas College, naar een ontwerp van de kunstenaar. Het gaat om bijen van imkers uit de buurt die de insecten ook verzorgen. “Koen Vanmechelen en stad Genk delen de ambitie om de omgeving inhoudelijk sterk in te bedden in LABIOMISTA. Dit project zal door de betrokkenheid van de lokale imkers een sterk verbindingsproject blijven.” aldus burgemeester Wim Dries. De LABIOMISTA-honing wordt te koop aangeboden in de shop.

Horeca-activiteiten werden, in lijn met de filosofie van LABIOMISTA, verder uitgebouwd in de buurt van de site. Nieuw zijn drie kleurrijke pipowagens die het nabijgelegen buurtpark Nomadland tot een unieke ontmoetingsplek maken. Vanmechelen tekende het concept uit, een actieve vrijwilligersgroep uit de buurt bouwde de wagens. De buurtgroep zal vanuit deze wagens, zodra de maatregelen dit toelaten, lokale food en drinks kunnen aanbieden aan bezoekers en omwonenden.

Audiogids voor bezoekers 


De nodige maatregelen worden getroffen om een veilig bezoek mogelijk te maken. Bezoekers zullen op voorhand hun ticket online moeten aankopen. Het ruime Cosmopolitan Culture Park is met haar brede wandelpaden ideaal voor wandelaars. In het onthaalgebouw en Villa OpUnDi zal het aantal bezoekers gemonitord worden en de ruimtes en faciliteiten worden voortdurend gedesinfecteerd.


De individuele bezoekers kunnen via een audiogids op het volledige terrein in vier talen duiding krijgen bij Vanmechelens filosofie en werken. Bij de start van het volgende schooljaar zullen bovendien drie kunst-educatieve pakketten aangeboden worden voor de laatste graad van het lager onderwijs en eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.