LABIOMISTA neemt deel aan het grootschalig burgeronderzoek naar droogte

De nieuwe generatie wordt geboren in een tijdperk waarin men aan den lijve ondervindt dat er droogte is. Dat de natuur aan het sterven is. Dat het klimaat niet meer het klimaat is dat we eigenlijk hadden. Daarom vind ik het belangrijk om aan deze campagne mee te werken want die maakt ons bewust en geeft ons inzicht en met dat inzicht kunnen we zaken veranderen en wordt alles leefbaar.

Koen Vanmechelen

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren. Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte. CurieuzeNeuzen in de Tuin onderzoekt hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Ze zetten hiervoor het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit uit en doen een beroep op 5000 burgerwetenschappers.

In 5000 tuinen over heel Vlaanderen zal een halfjaar lang aan de hand van gazondolken, slimme sensoren, de warmte gemeten worden. En ook wij nemen met LABIOMISTA deel.

LABIOMISTA is een plek waar kunst en wetenschap samenkomen. Waar we aan de hand van experiment, creativiteit en idee├źn willen leren van de natuur. Daarom gaf Koen Vanmechelen de gazondolk alvast een mooi plekje.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan kijkje op https://curieuzeneuzen.be/