LABIOMISTA bloeit als tuin van de toekomst!

Future Garden © Koen Vanmechelen

LABIOMISTA, Genk -  Met het centrale thema ‘Future Garden’ groeit LABIOMISTA ook in 2024 als een inspirerende ontmoetingsplek voor bezoekers uit binnen- en buitenland, en als broedplaats voor ideeën en samenwerkingen. Het park verrast met heel wat nieuwe dieren en kunstwerken terwijl er volop gewerkt wordt aan een nieuw piramidevormig gebouw: Future Garden. Dit complex wordt het thuis van een koppel tapirs en vormt de hefboom van het LaVieBreede buurtproject. Een artistiek plan, ontworpen door Koen Vanmechelen in samenwerking met stad Genk en de buurt, dat inzet op integratie, heropleving en versterking van de buurt rond LABIOMISTA.

FUTURE GARDEN

“The future is in our Gardens” leest het campagnebeeld van LABIOMISTA. Het zesde seizoen vindt inspiratie in het nieuwe complex, Future Garden, dat momenteel gebouwd wordt in LABIOMISTA. Bezoekers hebben de unieke kans om van dichtbij getuige te zijn van de ontwikkeling van deze ‘tuin van de toekomst’ die ruimte zal bieden aan een koppel tapirs, een studio en een laboratoriumruimte (opgestart i.s.m. UHasselt). In de zomer van 2024 wordt het project officieel geopend.

“In Future Garden versmelten mens, natuur en technologie. Terwijl we worstelen met onszelf en onze omgeving ontkiemt een mogelijke revolutie in onze tuinen – de wieg van onze toekomst,” vertelt Koen Vanmechelen. “LABIOMISTA nodigt uit om deze transformatie zelf te ontsteken door opnieuw verbinding te maken met de aarde onder onze voeten. In Future Garden brengen we wetenschappelijk inzicht samen met kennis uit kunst en met gezond ‘boerenverstand’. Zo zoeken we een nieuwe weg voorwaarts en koesteren we onconventionele ideeën die de toekomst op een onverwachte en fantasierijke manier kunnen laten bloeien.” Ook de jongeren in het jaarlijkse denkexperiment LaMouseion gaan in de zomer aan de slag met dit thema. Tijdens het kinderrechtenfeest ‘Dag van de Cosmogolem’, dit jaar op 19 mei, wordt met ‘Droomtuin’ de insteek naar de jongste bezoekers vertaald.

 

Future Garden 2024 construction view

Metamorfose

Ook de rest van het park onderging tijdens de winterstop een metamorfose met drie pas geïnstalleerde monumentale sculpturen, een nieuwe invulling van het imposante arendsverblijf en heel wat andere dieren die de rijke diversiteit van onze planeet symboliseren. “Een breed wandelpad neemt je mee langs verschillende continenten waar de witte oorfazanten uit het Himalaya gebergte, zebra’s uit de Afrikaanse savanna en de Darwin Nandoe uit de Andes eeuwenoude verhalen vertellen. In LABIOMISTA wordt bij elke stap, elk geluid en elk zicht je blik verruimd op het culturele lappendeken van onze wereld. Het is een kans om te dromen over de toekomst,” vertelt Vanmechelen.

De drie nieuwe sculpturen: Caduceus, See Me en Domesticated Giant verbeelden hoe ‘kruisbestuiving’ de modus operandi van LABIOMISTA is; natuur en cultuur, lokaal en mondiaal, kunst - wetenschap en gemeenschap. Alles komt samen in het 24 hectare grote park.

LaVieBreede

LABIOMISTA heeft door het aantrekken van zowel nationaal als internationaal publiek, partnerschappen en investeringen, nieuwe economische kansen gecreëerd voor de lokale bevolking in een regio met grote uitdagingen. Sinds de opening in 2019, worden de inkomsten van LABIOMISTA volledig geherinvesteerd in de publieke rol van het park en in projecten in de buurt. Er is ook bewust gekozen om geen commerciële horeca-activiteiten te ontwikkelen op de site maar in plaats daarvan te focussen op het bevorderen van de groei van lokale bedrijven en buurtinitiatieven. Deze visie wordt concreet gemaakt in ‘LaVieBreede’; een initiatief van LABIOMISTA & OpUnDi Genk naar een concept van Koen Vanmechelen. Met dit initiatief wordt de verdere transformatie van het stadsdeel Genk-Noord gerealiseerd, vanuit het verbindend narratief en de kansen die LABIOMISTA biedt. Samen met de buurt wordt er gewerkt aan een innovatief, duurzaam en toegankelijk ontwikkelingsplan. Een voorbeeld hiervan is Nomadland met zijn volkstuinen, picknickplaatsen en open plekken voor evenementen is, net als Mixed Menu Kiosk, het hands-on activeringsproject voor jongeren en buurtbewoners die op zoek zijn naar werk.

Burgemeester Wim Dries: “Via de community werking van OpUnDi Genk blijven we vanuit LABIOMISTA de hand reiken naar de buurt en zetten we in op het verlagen van enkele demografische drempels. Van de ruim 170.000 bezoekers sinds de opening van LABIOMISTA in 2019 was 12% afkomstig uit Genk. De toegang blijft ook in 2024 gratis voor Genkenaren en voor iedereen jonger dan 18.”

Nomadland

Mixed Menu Wallpaper

Met Future Garden als hefboom wordt dit jaar in de Koning Boudewijnlaan 'Mixed Menu Wallpaper' gelanceerd; een participatief project dat vertrekt van de rijke en diverse culinaire tradities die de buurt typeert. “Mixed Menu Wallpaper brengt net zoals een menukaart, een scala van diverse ingrediënten: kleurrijke buurtrecepten op gevels en vlaggen in de straat, gevelbankjes of ‘tegelwippen’. Zo ontkiemen ook in onze buurten de tuinen van de toekomst”, zegt Vanmechelen. Samen met bewoners en lokale handelaars bouwen we met deze ingrediënten aan een duidelijke identiteit die de diversiteit van de bewoners verbeeldt en stimuleren we de verdere doorstroom van bezoekers naar de buurt. “Meer groen, kleur en ontmoetingsruimte in de straat dus, verderbouwend op LABIOMISTA als katalysator,” besluit burgemeester Wim Dries.

Praktisch

Seizoen 2024 loopt van 30 maart tot 3 november, tickets zijn beschikbaar vanaf 12 maart. Bezoekers zijn welkom om geïnspireerd door de (levende) kunstwerken mee te reflecteren over de toekomst. Het seizoen opent en sluit traditiegetrouw ook met een Open Studio waarbij bezoekers ook toegang krijgen tot het atelier van de kunstenaar. Dit jaar is dat op 7 april en 3 november. Zet ook zaterdag 24 augustus alvast in de agenda want dan vindt het zonsondergangconcert van B-Classic en AFF plaats in LABIOMISTA.

Koop hier tickets