Koen Vanmechelen zoekt 24 geïnspireerde jongeren voor derde editie van Het Ondenkbare Experiment

The Unthinkable Experiment Chapter Movement

Kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert met trots een open oproep voor de derde editie van Het Ondenkbare Experiment. Dit jaar heeft Chapter Movement de eer om de Belgische atlete Elodie Ouédraogo als peetmoeder te hebben. Het project nodigt 24 jongeren tussen 18 en 28 jaar uit om deel te nemen aan een kennisexperiment in LABIOMISTA's LaMouseion, in een poging het ondenkbare te verbeelden voor een nieuwe toekomst.


In de zomer van 2021 lanceerde de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen samen met ere-rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Caroline Pauwels en de Université Libre de Bruxelles (ULB) voor het eerst Het Ondenkbare Experiment. 

LABIOMISTA werd zo een nieuw soort kennisplek in de vruchtbare zone tussen verwondering en onderzoek, kunst en wetenschap, natuur en cultuur, een plek waar jonge mensen met zeer verschillende achtergronden op zoek gaan naar nieuwe inzichten en kennis voor de samenleving van de toekomst

Koen Vanmechelen
Chapter Generosity_TUE © Koen Vanmechelen, photo by Kris Vervaeke

Beweging
 

Voortbouwend op de vorige, succesvolle edities Chapter Freedom (2021) en Chapter Generosity (2022) heet de 2023-editie Chapter Movement. 'De vorige edities waren altijd verrassend, met veel levendige discussies vol frisse ideeën en vooral hoop voor de toekomst', stelt Petra Remans, community manager bij Studio Koen Vanmechelen. 'Het Ondenkbaar Experiment is een uniek traject waarin jongeren worden uitgenodigd om nieuwe kennis te creëren, in de ontmoeting met anderen en geïnspireerd door Koen's kunst. Met een transdisciplinair team van experts uit verschillende disciplines als klankbord. Dit trekt jaarlijks een zeer diverse groep jongeren aan. Samen leggen zij de stukjes van een puzzel die ons en de experts telkens weer in verwondering achterlaat.'

Beweging is een thema dat als een rode draad door het werk van Koen Vanmechelen loopt. Volgens de kunstenaar is het een integraal aspect van het menselijk bestaan. Beweging stelt ons in staat om te navigeren in de fysieke en intellectuele ruimtes waarin we leven, om de wereld rondom ons te verkennen en ermee te interageren.

 

Pythia Élodie Ouédraogo


Élodie Ouédraogo, winnares van Olympisch goud en medeoprichter van Unrun4254, kruipt in de huid van Pythia. Pythia was de priesteres van Apollo in Delphi die de orakels uitsprak. In LaMouseion is zij een gids en inspiratiebron voor de jongeren. Daarmee volgt ze cineast Stijn Coninx op, die de jongeren in de eerste twee hoofdstukken hielp met hun denkproces.

Voor mij was beweging lange tijd onlosmakelijk en uitsluitend verbonden met sport. Als topsporter leerde ik beweging te perfectioneren. Het betekende grenzen verleggen, pijn, winnen of verliezen. Vandaag staat beweging nog steeds centraal. Niet langer om tot grootse sportprestaties te komen, maar voor de mentale kracht die ik eruit haal. Waar die mentale weerbaarheid vroeger diende om beweging te ondersteunen, gebruik ik tegenwoordig beweging om de mentale toestand te stimuleren. Beweging dient om te piekeren, te denken, mijn creatieve grens op te zoeken en te verleggen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de interpretatie van de deelnemers.

Elodie Ouédraogo

LaMouseion
 

De cursus bestaat uit drie sessies. Tijdens de eerste weken van juli komen de deelnemers in verschillende groepen gedurende drie dagen naar LABIOMISTA. Het ondenkbare wordt onderzocht in de drie denkboxen, getiteld LaMouseion, in het Beschermd Paradijs, het achterste deel van het cultuurpark. Op de grens van de stad en het Nationaal Park Hoge Kempen, tussen de dieren van vandaag en de spoken van het verleden. Vervolgens gaat een transdisciplinair team van deskundigen aan de slag met hun ideeën. Tijdens de tweede week van juli komt iedereen samen in het atelier van de kunstenaar, die zijn atelier gedurende een week omvormt tot een werkplaats voor de jongeren. Ook reizen ze naar Brussel voor een dag vol inspiratie. Het programma wordt afgesloten met een slotbijeenkomst op 8 oktober in LABIOMISTA waar de jongeren de kans krijgen hun werk aan het publiek te presenteren. Deelname aan het programma is volledig gratis, inschrijven kan van 17 april tot 17 mei via lamouseion.be.

 

Evenement info


Het Ondenkbare Experiment 
Registratie 17 april – 17 mei 2023
Age: 18-28 jaar

Waar?
LABIOMISTA
Studio Koen Vanmechelen
Marcel Habetslaan 50
3600 Genk

Registratie