Koen Vanmechelen lanceert The Battery Channel

Kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert, vanuit quarantaine, The Battery Channel; een audiovisueel platform dat de verbinding wil blijven aangaan met de wereld. “Kunst moet terug uit haar kot,” zegt de kunstenaar. Vanmechelen bouwt enerzijds zijn vrachtwagen om tot een wisselende kunstinstallatie op de parking van LABIOMISTA. Anderzijds geeft het nieuwe digitale platform via filmpjes, foto’s en audio een unieke inkijk in de werking van LABIOMSTA, The Battery - de studio van de kunstenaar - en Vanmechelen's unieke ecosysteem.

 

 

Vanaf 5 mei wordt op de parking van LABIOMISTA de vrachtwagen gezet die in normale tijden de expo’s van de kunstenaar wereldwijd transporteren. “Mobiel wordt immobiel,” zegt Vanmechelen. “De camion wordt zelf een kunstwerk, als symbool van verbinding. Hij wordt gestationeerd op de parking zodat voorbijgangers er elke week een nieuw werk kunnen bekijken.

De eerste installatie; S.O.S., bestaat uit werken die eerder ook in het Victoria and Albert Museum in Londen te zien waren. Het gaat om Planetary Community Chickens en het hiermee verbonden Book of Genome; een DNA-boek van de kruising. De chromosoonparen van de kip werden ook vertaald in een morse code.

Burgemeester Wim Dries: “We merken in de hele stad dat de coronamaatregelen zorgen voor een golf aan solidariteit en creativiteit. Het is hoopgevend dat deze bijzonder moeilijke tijd ook opportuniteiten creëert, en mensen verbindt. De truck op de parking kan wel enkel door wandelende en fietsende passanten uit de buurt worden bezichtigd.” Daarom zal de installatie ook steeds digitaal vertaald worden op het platform.

 

De truck is een onderdeel van The Battery Channel, een digitaal platform dat via filmpjes, foto’s en audio een unieke inkijk geeft in LABIOMSTA, The Battery - de studio van de kunstenaar - en zijn uniek ‘ecosysteem’. Maandelijks ankerpunt van The Battery Channel is de gelijknamige podcast die vandaag ook voor het eerst verschijnt. Vanmechelen: “Gesloten deuren dwingen de kunstenaar tot nieuwe manieren om te werken en te connecteren met de wereld. Hoewel ik niet meer kan reizen, blijf ik benieuwd naar het verhaal van andere mensen uit het netwerk. Zonder die navelstreng met buiten kan er geen kennis ontstaan.”

Het gesprek vertrekt steeds vanuit een kunstwerk. Voor de pilotaflevering vormt Vanmechelens performance The Worth of Life de inspiratie; in deze video gaat de kunstenaar in quarantaine bij zijn kippen en transformeert hij zijn kippenstal tot een levend kunstwerk. Wat is de waarde van het leven in quarantaine? Vanmechelen gaat hierover in gesprek met Didi Bozzini, een Italiaanse curator die zich in het epicentrum van de epidemie bevindt. Gedragsecoloog Hans Van Dyck analyseert vanuit een biologisch standpunt. Acteur Tom Van Dyck zorgt voor de relativerende eindnoot en radiopresentatrice Nathalie Delporte brengt het geheel samen. Vanmechelen “Ik ben ervan overtuigd dat gesprekken een cruciale rol te spelen hebben bij het formuleren van nieuwe ideeën, zeker momenteel. En door ver over de huidige grenzen en barrières te gaan kan het de afstand tussen mensen en tussen ons en de wereld verkleinen.”

Ontdek meer op labiomista.be/the-battery-channel