34.000 bezoekers participeerden in 2019 aan LABIOMISTA in Genk, het evoluerende kunstwerk van Koen Vanmechelen

Op 7 juli 2019 opende LABIOMISTA haar poorten, vier maanden later werd het eerste seizoen succesvol afgesloten met 34.000 bezoekers. Ze maakten er kennis met de kunst, filosofie en internationale projecten van kunstenaar Koen Vanmechelen over bioculturele diversiteit, fertiliteit en identiteit. En dat in Genk, de meest diverse stad van Vlaanderen. Meer dan 8.000 inwoners van de stad kwamen kennismaken met het project. Niet onbelangrijk, gezien LABIOMISTA in de eerste plaats een inhoudelijk project is, waar nagedacht wordt over nieuwe modellen van samenleving, lokaal en globaal. Als stadsproject wil het diep ingebed zijn in de lokale community. Tegelijk maakt LABIOMISTA haar internationale allure waar, met bezoekers en media-aandacht van (ver) over de landsgrenzen.

COMMUNITY

Tegenover het succesvolle bezoekersaantal staan ook gunstige inkomsten, en die worden integraal geherinvesteerd in de publieke werking van het park en de projecten in de buurt. Koen Vanmechelen: “De bezoekers werken zo mee aan de uitbouw van de community rond LABIOMISTA. Met het toegangsticket participeren ze aan een hoopvol project in een jonge, kosmopolitische stad als Genk.”

Ook de participatie van de buurt werd tijdens het openingsseizoen al zichtbaar, met name op Nomadland, dat LABIOMISTA verbindt met de omliggende community. Er werd gekozen om geen horeca op LABIOMISTA zelf te ontwikkelen. Hierdoor werd Nomadland elke zondag in de zomer een plek van ontmoeting en ontspanning waar lokale ondernemers en inwoners drank-en eetkraampjes uitbaatten. Volkse evenementen zoals ‘Tomatfest’ en ‘Appelfest’ werden er op eigen initiatief georganiseerd, zowel voor de buurt als voor bezoekers van LABIOMISTA. “Tijdens het buurtoverleg komen de omwonenden ook zelf met ideeën voor Nomadland. Zo onderzoeken we momenteel de ontwikkeling van een buurtpaviljoen in 2020, waar nog meer kan ingezet worden op ontmoeting en kruisbestuiving”, vertelt burgemeester Wim Dries.

KRUISBESTUIVERS

De gidsen op LABIOMISTA dragen de titel ‘kruisbestuiver’, ze nodigen bezoekers uit om dit evoluerende kunstwerk te ontdekken en zich zo volledig onder te dompelen in de wereld van Koen Vanmechelen. Er gingen tijdens de eerste vier openingsmaanden 361 groepen op pad met een kruisbestuiver. Goed voor bijna 12.000 individuele deelnemers. “LABIOMISTA is de wereld in een notendop. De visie van Koen Vanmechelen over diversiteit, door het oog van kunst, dier én architectuur is verbluffend’, luidt de review van een bezoeker via sociale media.

INTERNATIONALE WEERKLANK

LABIOMISTA werd ook ruim opgepikt in de internationale pers. Journalisten uit de buurlanden, Europa en de wereld reisden de afgelopen maanden naar Genk. Naast bezoekers uit België kwamen er ook opvallend veel cultuur-en kunstliefhebbers uit Nederland naar LABIOMISTA. Koen Vanmechelen neemt het project ook mee in de wereld, tijdens zijn buitenlandse reizen en tentoonstellingen.

SEIZOEN 2020

LABIOMISTA opent haar poorten terug op 1 april 2020. In tussentijd wordt er niet enkel gewerkt aan een boeiend bezoekersprogramma, maar ook aan de inhoudelijke inbedding van LABIOMISTA in de omgeving. LABIOMISTA heeft een labofunctie die nog meer tot uiting zal komen in 2020. “LABIOMISTA is een zwangere site. Per definitie zal ze geboorte geven aan nieuwe ideeën, die in de toekomst vorm zullen krijgen”, aldus Vanmechelen.

Seizoen 2020: 1 april t.e.m. 8 november 2020

DAG VAN DE WETENSCHAP

LABIOMISTA is nog eenmalig geopend op zondag 24 november 2019 tijdens Dag van de Wetenschap (i.s.m. UHasselt) van 10:00 – 17:00. Op het programma staan een wetenschapsmarkt, speakers’ corners, rondleidingen met kruisbestuivers en food & drinks door de community op Nomadland. The Battery; de studio van Koen Vanmechelen zal ook uitzonderlijk geopend zijn. De toegang tot het event is gratis.

PERSCONTACT

CaracasCOM PR – Hélène van den Wildenberg

+32 2 560 21 22, +32 495 22 07 92

info@caracascom.com

Studio Koen Vanmechelen – Goele Schoofs

goele@koenvanmechelen.be

Stad Genk - burgemeester Wim Dries

+32 476 69 90 03

burgemeester@genk.be

Stad Genk – Hanna Simons

+32 476 69 90 39

hanna.simons@genk.be