Koen Vanmechelen onthult 4 meter hoge Cosmogolem bij jeugdhulporganisatie in Kessel-Lo

Kunstenaar Koen Vanmechelen bouwde al meer dan 40 Cosmogolems in de wereld, en op 4 juni 2023 werd een nieuw sculptuur feestelijk onthaald in Kessel-Lo, België. De 4 meter hoge kinderrechten reus streek neer in de tuin van jeugdhulporganisatie Monte Rosa, waar kinderen en jongeren hun dromen en wensen kunnen delen in het houten luikje bij zijn hart. Een heleboel enthousiaste vrijwilligers hielpen bij de bouw van de reus van hoop en vriendschap.

Cosmogolem laat de jeugd dromen


Met de opbrengst van de succesvolle zevende editie van een kunsttentoonstelling op de Ijzerenberg besloot jeugdhulporganisatie Monte Rosa dit jaar een kunstwerk te plaatsen; een 4 meter hoge Cosmogolem van Koen Vanmechelen. De Cosmogolem is een sociaal geëngageerd kunstwerk dat kinderen en jonge mensen kracht geeft en hun rechten verdedigt over de hele wereld. De reus reist de wereld rond, verbindt lokale gemeenschappen en geeft kinderen een stem door hen te inspireren om bijvoorbeeld gedichten, verhalen, dansjes of andere (kunst)vormen te creëren. Op die manier kunnen ze gevoelens en gedachten die ze anders moeilijk kunnen uiten, naar buiten brengen, en samen dromen over hun toekomst.

Kunst als verbinding


Monte Rosa plaatst de Cosmogolem vanuit de wens verbinding te zoeken met de school en de jeugdbeweging, om zo een blijvende werking te realiseren waardoor het kunstwerk helemaal tot zijn recht komt. In de context van jeugdhulp vormt de Cosmogolem een baken van rust en vertrouwen voor jongeren die hier nood aan hebben. In de tuin van Monte Rosa wacht hij op hun ideeën en wensen.

Kijk hier de reportage van de inhuldiging op ROB TV.