Global Open Farm, The Future of Hope, Harare (Zimbabwe)

Samen met The Future of Hope Foundation, opgericht en geleid door sociaal ondernemer Chido Govera, bouwt Vanmechelen aan een netwerk dat zoveel mogelijk Afrikanen een inkomen probeert te bezorgen en hen voedt met lokale levensmiddelen. Het moederhuis in Harare is een opleidingscentrum waar weeskinderen oesterzwammen en andere eetbare paddenstoelensoorten leren kweken en tegelijk ook ‘life skills’ aangeleerd krijgen, zoals sociaal gedrag, omgang met seksualiteit, aids en hygiëne.

In november 2017 werden de eerste Hukukhulu of 'grote kippen' uitgezet in de lokale communities. De kippen zijn afkomstig uit de kruising van Vanmechelens laatste generatie Cosmopolitan Chicken en lokale, commerciële kippen. In Augustus 2016 werd het project gelanceerd tijdens Vanmechelens solo tentoonstelling in The National Gallery of Zimbabwe. Nadien werd het broedproject verdergezet door Chido Govera; food expert en sociale ondernemer. Zij broed de ouderparen en zet daarna de nakomelingen uit in haar netwerk van (voornamelijk vrouwelijke) ondernemende lokale boeren.

Deze kippen voegen waarde toe aan ons op champignons gebaseerd geïntegreerd voedselproductiesysteem, waardoor ingrediënten en voedingsstoffen die minder geschikt of niet beschikbaar zijn voor menselijke consumptie, worden omgezet in krachtige voedingsproducten. Bovendien is pluimvee iets wat de vrouwen al goed kennen en waar ze gemakkelijk mee kunnen werken. Hukukhulu biedt de broodnodige veerkracht door diversiteit.

Chido Govera