Instead of Sleeping

Er is meer natuur dan wat de mens registreert, en ook die natuur verdient onze zorg en aandacht. Kunst kan het onzichtbare zichtbaar maken.

Koen Vanmechelen

Wanneer wij slapen, waken er anderen. Als er eb is, kent men elders vloed. Licht betekent duisternis. De wereld stopt nooit. Het is haar continue beweging die de dingen in gang zet.

Instead of Sleeping gaat over de werkertjes die het overnemen wanneer wij slapen. In Protected Paradise zijn dat de motten. Via hen werkt de wereld hier altijd. Instead of Sleeping kondigt een wereld achter de wereld aan, een sprookje voor volwassenen, de onzichtbare energie. De lichtkrans op de kleine trailer toont achtereenvolgens het aantal vastgestelde motten-soorten op LABIOMISTA (Genk), in Limburg en in België. Het lichtgevend glazen ei, symbool van transparantie en vruchtbaarheid, trekt de motten ‘s nachts aan. In de ochtend worden ze geregistreerd, om daarna weer vrijgelaten te worden.

Koen Vanmechelen creëerde Instead of Sleeping na de nachtvlinderactie in de nacht van 8 op 9 augustus 2020. Lees hier meer over