Les Marionettes trouvées, Het Narrenschip, Ensor 2024

Oever Gallery, Oostende (BE)
30 maart - 26 mei 2024

De kunstwerken van Koen Vanmechelen zijn te zien in 'Het Narrenschip'; een tentoonstelling in Oostende georganiseerd ter ere van de Belgische grootmeester James Ensor, die in 2024 75 jaar geleden is overleden. Via het veelzijdige stadsfestival 'Ensor 2024' wordt het ware gezicht van 'de man achter de maskers' onthuld. Curator Joannes Késenne selecteerde onder andere Vanmechelens' kunstwerken, die maskers in diverse materialen bevatten, en hinten naar het mystieke oeuvre van Ensor. Het Narrenschip' loopt van 30 maart tot 26 mei 2024.

 

Het Narrenschip

Through a multifaceted city festival including 6 exhibitions and 80 (participatory) activities visitors get immersed in the world of James Ensor. Het Narrenschip is one of these exhibitions; curator Joannes Késenne brings outsider art into confrontation with insider art by contemporary artists. The artists form pairs and the shared source of inspiration is Ensor. Koen Vanmechelen is paired with Tinne Kers. Their artworks are exhibited at Oever Gallery. Het Narrenschip is an artistic and inclusive project in collaboration with O.666 and 't Leeshuus.

In deze multimediale werken figureren kleurrijke Venetiaanse maskers. De bezoekers worden begroet door prachtige - met pailletten, steentjes en kant versierde -dierenkoppen. Een metafoor voor de lagen van identiteit en dynamiek tussen zichtbaar en verborgen, een thema dat diep resoneert met het oeuvre van Ensor. De dierenmaskers overbruggen de kloof tussen mens en dier en weerspiegelen mijn onuitputtelijke interesse in hybriditeit en bioculturele diversiteit. Ook de titel - Les Marionettes Trouvées - verwijst naar het idee van het ontdekken en blootleggen van verborgen aspecten van onze identiteit en de natuur. Terwijl Ensors werk de onderliggende angsten en wreedheden achter menselijke maskers onthulde, voegen de dieren een nieuwe laag van complexiteit toe. Ze symboliseren niet alleen de menselijke neiging om achter façades te verbergen, maar ook de inherente dierlijke trekken in ons. En onthullen de interacties van menselijk en ander dierlijk leven, genetica en identiteit.

Koen Vanmechelen

Het Narrenschip

Via een veelzijdig stadsfestival met 6 tentoonstellingen en 80 (participatie) activiteiten worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van James Ensor. Het Narrenschip' is één van deze tentoonstellingen; curator Joannes Késenne confronteert outsiderkunst met insiderkunst van hedendaagse kunstenaars. De kunstenaars vormen duo's en de gedeelde inspiratiebron is Ensor. Onder andere Koen Vanmechelen is gekoppeld aan Tinne Kers. Vanmechelens kunstwerken worden tentoongesteld in Oever Gallery. Het Narrenschip' is een artistiek en inclusief project in samenwerking met O.666 en 't Leeshuus.


Ensor 2024

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed in Oostende, de badstad waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Het Ensorjaar brengt hulde aan de Oostendse grootmeester.


Deelnemende kunstenaars (duo's):

  • Koen Vanmechelen en Tinne Kers in Oever Gallery - Hendrik Baelskaai 25
  • Arpaïs Du Bois en Gaston Wuestenbergs - ‘t Leeshuus - Groentemarkt 3 
  • Fred Bervoets en Jos Holtappels - O.666 - Hendrik Baelskaai 27
  • Angelique Vantuykom en Christina Mignolet, Patrick Peeters en Koenraad Tinel, Tom Daems/Marcel Hoeben en Karl Philips/Tom Daems in OLV-College - Kaaistraat 22

 

Tentoonstelling info

Het Narrenschip
30.03 - 26.05.2024
Locatie:
't Leeshuus
Groentemarkt 3
8400 Oostende


Koen Vanmechelen Les Marionettes Trouvées 
Oever Gallery
Hendrik Baelskaai 25/bus 001
8400 Oostende

Gratis toegang

Meer info