Carousel of Life - La Giostra Della Vita, Anima Mundi

Palazzo della Albere, MUSE – Trento Science Museum
13 juillet - 24 septembre 2023

Tussen 13 juli en 24 september organiseert het MUSE - Science Museum of Trento de tentoonstelling "Anima Mundi – The Carousel of Life" in de Renaissance villa Palazzo delle Albere. Twee betoverende carroussels van Koen Vanmechelen belichamen de visie van de kunstenaar op het leven en haar diversiteit.

Met “Anima Mundi – The Carousel of Life" wil het Muse de “Ziel van de Wereld” verbeelden aan de hand van een uniek en speels concept; de carrousel. De meeslepende expo neemt bezoekers mee in een verhaal van geluiden, lichten en dramatische installaties. Een expeditie om licht en duisternis, engelen en demonen, oorsprong en wording, leven en dood, vliegende en rondzwervende dieren te ontdekken. Deze wereld tussen droom en werkelijkheid wordt naast de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen geschapen door vier andere kunstenaars: Sebastian Brajkovic, Marta Klonowska, Marcello Pietrantoni en Sergio Boldrin. "In de carrousels draaien tegengestelden rond en rond in een achtervolgingsspel, als een eeuwig draaiende caleidoscoop, aangedreven door de wereldziel." zegt Stefano Zecchi, voorzitter van MUSE. Curator Beatrice Mosca noemt het “een tentoonstelling tussen kunst en leven.”

Centraal in de expo staat het werk van Koen Vanmechelen. Na zijn erg succesvolle expo in de Uffizi Galleries in Firenze in 2022, keert de Belgische kunstenaar terug naar Noord-Italië met een opmerkelijk concept. Zijn twee draaimolens Carousel of Life en Carousel of Biodiversity (La Giostra Della Vita) staan voor vernieuwing door verbinding, samensmelting en transformatie. Ze overstijgen grenzen, culturen en talen en herinneren ons aan de voortdurende beweging van creatie - 'evolutie in beweging'. "Movement to Life verwijst naar het idee dat het leven voortdurend evolueert,” zegt Vanmechelen. “Het legt de nadruk op de dynamische aard van levende meta-organismen en hun omgeving, op hun onderlinge verbondenheid en het continue proces van verandering en aanpassing.”

Carousel of Life - La Giostra Della Vita, MUSE, Trento (IT) © Koen Vanmechelen, photo by Matteo Di Stefano

Oerknal

De Carousel of Life - La Giostra Della Vita presenteert de thema's en memes die Vanmechelen creëert om commentaar te leveren op het complexe web van het leven. Zijn carrousel toont de diversiteit in materialen (staal, brons, glas) en de hybride aard van wezens die samenkomen als een visuele oerknal. Terwijl de carrousel draait, ontstaat er een gevoel van eeuwige beweging, dat de voortdurende evolutie, pracht en kracht van de bioculturele diversiteit in de wereld symboliseert. Een scala aan wezens, zowel fantasievolle hybride dieren als bestaande levende wezens, ontmoeten elkaar op deze carrousel en genereren nieuwe entiteiten waar feiten en mythes, mens en dier, en verschillende culturen met elkaar verweven zijn. Vanmechelen: “Het is een carrousel van hoop in de magische creatieve krachten van het leven, die ons eraan herinnert dat we buitengewone dingen kunnen bereiken wanneer we samenkomen om onze verschillen te vieren. Maar er zit ook een gevallen engel tussen.”

Caleidoscoop

De Carousel of Biodiversity - La Giostra Della Vita viert de uniekheid van elk wezen op onze planeet. Deze carrousel toont opgezette dieren uit Vanmechelens bekende Cosmopolitan Chicken Project en toont de diverse schoonheid van het leven. Vanmechelen: “Terwijl de carrousel elegant draait, worden bezoekers ondergedompeld in een caleidoscoop van kleuren, texturen en patronen - een visuele symfonie die eer betuigt aan het intrigerende weefsel van het leven. Deze prachtige Cosmopolitan Chicken-rassen in beweging zijn een getuigenis van de verbazingwekkende biodiversiteit om ons heen. Maar de carrousel is meer dan alleen een showcase van schoonheid; het is een oproep tot actie, een herinnering aan onze verantwoordelijkheid om de natuurlijke wereld te beschermen en te behouden.

Het is een uitnodiging om samen te werken en een beweging van gemeenschappen over de hele wereld. Dit engagement is van vitaal belang, zoals de neonverlichting aangeeft: "The Global only exists through the Generosity of the Local". “Kruising is het begin van de kosmopolitische renaissance die we nodig hebben om het Antropoceen te overleven,” aldus de kunstenaar.

De expo "Anima Mundi - Carousel of Life - La Giostra Della Vita" loopt van 13 juli tot 24 september 2023 in de Palazzo delle Albere en wordt gehost door het MUSE - Science Museum of Trento. Deze expo markeert ook het 10-jarig jubileum van het museum, dat gebouwd is door de gerenommeerde architect Renzo Piano.
 

EXHIBITION FACTS

ANIMA MUNDI - The Carousel of Life
Palazzo delle Albere
MUSE- Trento Science Museum
13 July—24 september 2023

In collaboration with Berengo StudioMeer informatie en tickets