The Worth of Life, /kom.po’zi.ci.o/, Kunstenfestival Watou 2023

Poperinge, Watou (BE), Open Call
01 juillet - 03 septembre 2023

Kunstenfestival Watou 2023 vindt plaats van 1 juli tot en met 3 september. Edith Doove is de curator beeldende kunst van Kunstenfestival Watou 2023. Net als vorig jaar neemt Michaël Vandebril het poëzieluik voor zijn rekening. Koen Vanmechelen blijft inspirator van Patchwwwork, het experimenteel voortraject waaruit verschillende kunstenaars voor het festival geselecteerd worden en is door Doove ook uitgenodigd om deel te nemen als kunstenaar. Deze editie krijgt de baseline /kom.po’zi.ci.o/ mee. Dertig kunstenaars en twintig dichters ‘componeren’ nieuw in situ werk. Het kunstenfestival pakt dit jaar ook uit met enkele nieuwe locaties, een podcast met Jelle Van Riet en een poëziefietsroute met oorlogsgedichten.

Patchwwwork als vertrekpunt

Het startschot van het kunstenfestival werd gegeven met de lancering van een open call in de lente van 2022. 170 kunstenaars uit binnen- en buitenland stelden zich vorig jaar kandidaat voor Patchwwwork. Een interdisciplinaire en internationale jury selecteerde dertig kunstenaars die in de zomer van 2022 in het dorp kampeerden. Ze gingen in dialoog met de inwoners, voelden het landschap en dompelden zich onder in het festival dat die zomer plaatsvond. Op basis van hun ervaringen, werkten ze projectvoorstellen uit voor nieuwe installaties. Uit deze voorstellen selecteerde de jury 19 projecten die momenteel gerealiseerd worden en te zien zullen zijn op Kunstenfestival Watou 2023.

Watou 2023 heeft een nieuwe curator beeldende kunst: de Nederlandse curator, schrijfster en onderzoekster Edith Doove. Doove zetelt dit jaar voor de tweede keer in de jury van Patchwwwork. “Tweederde van het festivalprogramma werd collectief voorgedragen. Ik had daar wel een stem in, maar ben niet de enige auteur. Dat vind ik een heel belangrijk en ook tamelijk uniek gegeven, wat maakte dat ik met veel plezier het curatorschap aanvaardde. Ik kan het geheel van een tentoonstelling of festival weliswaar aansturen, in- of aanvullen, maar daarbij zoek ik de voortdurende uitwisseling met anderen. “

/kom.po'zi.ci.o:/

Watou 2023 krijgt het thema /kom.po’zi.ci.o:/ mee. Het concept verwijst naar de Franse socioloog Bruno Latour. “In deze specifieke tijd, gekenmerkt door de gevolgen van het zogenaamde Antropoceen met een onontkenbare klimaatopwarming, en een oorlog die wel erg dicht bij onze deur komt, is het volgens Latour meer dan ooit zaak om weloverwogen keuzes te maken, om te componeren”, zegt Doove.

“Verder komt de keuze voor Compositie als naam voor het festival voort uit zowel een doordenken van het principe van Patchwwwork als het werk van de verkozen Patchwwwork-kunstenaars zelf”, verduidelijkt Doove.

De lijst met ‘Patchwwworkers’ werd door Doove aangevuld met andere kunstenaars. “In mijn persoonlijke keuze van bijkomende kunstenaars werk ik samen met wat ik graag mijn artistieke familie noem. Met sommigen werk ik al jaren, anderen zijn recente toevoegingen. De nadruk ligt bij alle bijdragen aan het festival vooral op het nieuwsgierig ontdekken van het wellicht minder of totaal niet bekende om zo een horizon te verbreden”, aldus Doove.

Op Watou 2023 zal er werk te zien zijn van meer dan dertig kunstenaars:

Op Watou 2023 zal er werk te zien zijn van meer dan 30 kunstenaars:


Beatrijs Albers en Reggy Timmermans (BE) - Niels Albers (NL) - Funda Zeynep Ayguler (DE) - Iwert Bernakiewicz (BE) - Sven Boel (BE) - Cloé Decroix (FR) - Alexandra Dementieva (SU) - Niel De Vries (NL) - Griet Dobbels (BE) - Philippe Druez (BE) - Juls Gabs (UK) - Benoît Géhanne (FR) - Marilyne Grimmer (FR) - Marc Hamandjian (FR) - Nathalie Hunter (BE) - Maarten Inghels (BE) - Pierre Mertens (BE) - Charlotte Mumm (DE) - Öznur Özturk (BE) - Alain Platel en Berlinde De Bruyckere (BE) - Jiajia Qi (NL) - Henk Schut (NL) - Robert Ssempijja (UG) - Joris Vermassen (BE) - Koen Vanmechelen (BE) - Louisiana Van Onna (NL) - Wouter Vanderstede en Peter Simon (BE) - Various Artists - Esther Venrooij (NL) - ZONDERWERK (BE)

The Worth of Life

Vanmechelens insitu-installatie is gebaseerd op een van zijn recente performances; The Worth of Life. Vanmechelen leert al 20 jaar van de kip via zijn Cosmopolitan Chicken Project, een artistiek kruisingsproject dat al vele barrières heeft moeten doorbreken. Voor deze performance vergezelde de kunstenaar zijn kippen in quarantaine tijdens de eerste lockdown in 2020, en transformeerde de kippenstal langzaam  in een tableau vivant. De video van deze performance maakt deel uit van de multimedia-installatie die in Watou wordt gepresenteerd. Vanmechelen recreëerde ook het kippenhok en maakte een indrukwekkende tekening rechtstreeks op de muren van het Festivalhuis.

Samenspel tussen poëzie, beeldende kunst en het dorp


Ook dit jaar staat Watou garant als een plek waar beeldende kunst en poëzie versmelten. Michaël Vandebril blijft aan boord als curator poëzie en jurylid van Patchwwwork. Vandebril heeft een hechte band met Watou, als medeoprichter van het Huis van de Dichter in Watou, het voormalige woonhuis van Gwij Mandelinck dat sinds 2018 een uitgelezen residentieplek is voor literaire makers. "Het siert de stad Poperinge om de fakkel te blijven geloven in de kracht van Watou als kunst- en poëziedorp. De essentie van het kunstenfestival? Het maakt mensen gelukkiger dan tevoren.", aldus Vandebril.

Vandebril kiest opnieuw voor nieuwe creaties. "Ook inzake poëzie kies ik voor nieuwe creaties zodat het Patchwwworkformat wordt versterkt. Elke kunstenaar wordt gekoppeld aan een dichter. Samen gaan ze in dialoog. Dit resulteert in een nieuw gedicht dat werd geïnspireerd door het kunstwerk en dat in situ wordt geïntegreerd. Op die manier werd de verwevenheid tussen kunst, poëzie en plek maximaal zichtbaar, wat de grote troef van de vorige editie bleek. Voor Watou 2023 was ik vanaf het begin betrokken: ik maakte deel uit van het ‘curatorial team’ dat de kunstenaars selecteert en begeleidt. Op deze manier ben ik nog beter geplaatst om de kunstenaars te linken aan de dichters zodat de match vruchtbaar en inspirerend is.", zegt Vandebril.

Op Watou 2023 zal er nieuw werk te zien zijn van meer dan 20 dichters:


Alara Adilow (NL) - Anna Broeksma (NL) - Joost Decorte (BE) - Lotte Dodion (BE) - Radna Fabias (NL) - Marie Ginet (FR) - Max Greyson (BE) - Luuk Gruwez (BE) - Ilya Kaminski (US/UKR) - Mustafa Kör (BE) - Caroline Lamarche (BE) - Marije Langelaar (NL) - Delphine Lecompte (BE) - Lisette Lombé (BE) - Gerry Loose (UK) - Nisrine Mbarki (NL) - Tijl Nuyts (BE) - Johanna Pas (BE) - Siel Verhanneman (BE)

Patchwwwork

Onder de noemer Patchwwwork verkennen de deelnemers samen met kunstenaar Koen Vanmechelen hoe Watou als dorp en als gemeenschap kan connecteren met de kunstenaars en vice versa.

Professionele kunstenaars en laatstejaars bachelor- of masterstudenten aan een kunstopleiding konden zich in het voorjaar via een open call inschrijven voor dit project. Een internationale jury selecteerde vervolgens de kunstenaars die deze zomer drie dagen zullen doorbrengen in Watou. Op basis van hun ervaringen dienen deze ‘Patchwwworkers’ nadien projectvoorstellen in voor nieuw werk en stellen zij zich op die manier kandidaat voor Kunstenfestival Watou 2024.

Algemene info

Watou 2023 vindt plaats van 1 juli tot en met 3 september. Het kunstenfestival is te bezoeken van woensdag tot maandag, telkens van 10 tot 18 uur. Dinsdag is de sluitingsdag.

Meer info & tickets