Glasstress 2nd Edition, Temptation

Millesgården Museum, Stockholm (SE)
17 septembre 2022 - 29 janvier 2023

GLASSTRESS 2ND EDITION, TEMPTATION Millesgården Museum, Stockholm

 

Koen Vanmechelen is te zien tijdens de 2de editie van Glasstress in Zweden, in het Millesgården Museum, met zijn kunstwerk 'Temptation'. De tentoonstelling wordt door Vanmechelen zelf geopend op 17 september 2022, in het museum in Lidingö. 

Glasstress Stockholm 2022

Voor de tweede keer landt de internationale tentoonstelling Glasstress in het Millesgården Museum in Stockholm. Glasstress is een project van Adriano Berengo ter bevordering van zijn missie om hedendaagse kunst en glas met elkaar te verbinden. Kunstenaars van alle disciplines worden uitgenodigd om samen met de maestro's van Berengo Studio kunst in glas te creëren. Glasstress werd in 2009 gelanceerd als officieel nevenevenement van de Biennale di Venezia en is vandaag de dag 's werelds belangrijkste etalage van deze samenwerking van ambacht en creativiteit, die een nieuw traject voor glas en een nieuwe weg voor hedendaagse kunstenaars inluidt. Het is de tweede keer dat Glasstress naar Zweden reist. Deze 2e editie is een volledig nieuwe tentoonstelling met nieuwe kunstenaars en kunstwerken in glas.

Allen zijn naar het kleine eiland Murano aan de rand van Venetië gekomen om samen met de vakkundige glaswerkers van Berengo Studio kunstwerken te creëren. Nu verwelkomen we hen op het eiland Lidingö en in het Millesgården Museum

Onita Wass, Millesgården Director

De tentoonstelling brengt 31 internationale kunstenaars samen, zoals Mat Collishaw, Tony Cragg, Jimmie Durham, Wael Shawky en Koen Vanmechelen, die de vele facetten van glas verkennen. In samenwerking met de glasmeesters van Berengo Studio hebben zij hun verbeelding versmolten met het medium glas en dit resulteerde in onverwachte en meeslepende kunstwerken. Het verleidelijke oppervlak van het glas trekt de blik en wekt nieuwsgierigheid op, die slim wordt gebruikt om uiteenlopende politieke kwesties aan te kaarten zoals milieu en klimaat, racisme en gendergelijkheid.

De kunstwerken onthullen de verschillende manieren waarop moderne kunstenaars traditionele vormen opnieuw uitvinden, door de architectuur van traditionele Venetiaanse voorwerpen te nemen en ze op vernuftige wijze te herinterpreteren,  en om elementen uit de geschiedenis met een nieuwe visie te weerspiegelen en erop voort te bouwen.

Adriano Berengo, Berengo Studio

Geselecteerd voor deze groepstentoonstelling is Vanmechelens beeld Temptation; een witte keramische buste van een hybride vrouwenfiguur met Siberische trekken. Een gebarsten eierschaal bedekt haar fragiele, haarloze schedel. Daarop rust een glazen ei in perfecte balans. De hybride wordt omarmd door een glazen slang en een dubbelkoppige adelaar van glas, beide geboren in de legendarische glasovens van het atelier Berengo op het Venetiaanse eiland Murano.

De dubbelkoppige adelaar is haar Janusfiguur, de dubbele vruchtbaarheid. Hij vertegenwoordigt het verleden. De slang staat voor verleiding, en de reden voor het begin van de beschaving. De toekomst ligt bovenop de hybride. Het transparante ei van Vanmechelen, als de kat van Schrödinger, bevat de toekomst.

Deelnemende kunstenaars:

Ai Weiwei, Avery Charles, Billgren Ernst, Campos-Pons, María Magdalena, Collishaw, Mat Cragg, Tony Durham Jimmie, Garaicoa Carlos, Kendell Geers, Hershman Joshua, Kabakov Ilyra & Emilia, Kogelnik  Kiki, Kvie Jone, LaMonte Karen, Lunardon Massimo, Mazzola Stefania, Milan Denise, Ekman Marie Louise, Muniz Vik, Op de beeck Hans, Oursler Tony, Plensa  Jaume, Prouvost Laure, Riello Antonio, Shawky Wael, Tagliapietra Lino, Schütte Thomas, Vanmechelen Koen, Wilson Fred, Wylie Rose, Wurm Erwin. 

Exhibition facts


Glasstress
Millesgården Museum
Herserudsvägen 32
181 50 Lidingö, Sweden

17.09.2022  29.01.2023
Open every day except Monday
11am - 5pm

More info

Millesgarden Inauguration Speech © Yanan Li