Chapter Black Stork Baby

Black Stork Baby

Op 8 mei 2021, World Migratory Bird Day, geeft Koen Vanmechelens LaMouseion de aftrap van Het Ondenkbare Experiment - Chapter Black Stork Baby. Uitgangspunt is de levende installatie Black Stork Baby die in het Protected Paradise gedeelte van LABIOMISTA staat. Het werk, aan het meertje opgesteld, bestaat uit een groot verblijf voor zwarte ooievaars die er hun tijdelijke thuis gevonden hebben. Black Stork Baby is opgetrokken in een overgangszone tussen stad en natuur, omgeven door bossen, tussen Genk en het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK), tussen de gedomesticeerde mens en wat voor ons nog ‘wilde natuur’ betekent.  In volle coronacrisis kregen de fiere, schuwe vogels er “een quarantaine van vrijheid”. Een concept dat in COVID-tijden een nieuwe invulling kreeg.

De ooievaars zijn in gevangenschap geboren maar maken deel uit van een rewilding project in samenwerking met het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK) en UHasselt Field Research Centre. LABIOMISTA wil de vertrekplaats worden vanwaar de jonge zwarte ooievaars terug de volle vrijheid krijgen, de jaarlijkse trek kunnen aanvatten en op zoek gaan naar nieuwe wetlands en weelderige bossen.

Traject 

Het Ondenkbare Experiment - Chapter Black Stork Baby behelst een reeks ethische-filosofische trajecten rond thema’s die het kunstwerk en de vraagstelling over het mogelijk lossen van de jonge vogels oproepen. Over de relatie mens, dier en natuur; over het belang, de noodzaak en de risico’s van migratie; over domesticatie en rewilding; over de rechten van de mens, het dier en de natuur en over verantwoordelijkheden; over de rol van dieren in natuurbeheer; over quarantaine, veiligheid en gevangenschap. 

Rond de reflecties, ideeën en spanningen die per thema worden opgeworpen, wordt telkens zes maanden gewerkt, uitgaande van een openingsdebat en verbonden door 5 terugkerende vragen. De participanten aan het debat, al dan niet met publiek, komen uit heel diverse disciplines, wat garant staat voor een divers palet aan perspectieven. Het opzet is telkens hetzelfde. De debaters laten zich eerst inspireren tijdens een bezoek aan LABIOMISTA, waarna ze in de isolatie van een van de drie boxen van LaMouseion zich voorbereiden op het debat. Het resultaat van het debat is grondstof voor de verdere veredeling, verdieping en verrijking ervan, onder andere via interviews, dialogen, individuele contributies en input van bezoekers.

Thema Migratie

Het eerste thema is migratie en loopt van 8 mei tot 7 november. Gedurende 6 maanden is iedereen welkom om, geïnspireerd door Black Stork Baby, hierover te komen nadenken in een van LaMouseion’s kennisboxen en bij te dragen aan het hierrond groeiende kennistraject. De resultaten van de verschillende trajecten worden mee opgenomen in onze Library of Collected Knowledge.

De eerste debaters zijn intussen bekend: journalist Dirk Draulans (Knack), social entrepeneur Chido Govera, IUCN-biodiversiteitsambassadeur Ignace Schops, jurist en rector Bernard Vanheusden (UHasselt) en kunstenaar Koen Vanmechelen.

Lees ook het artikel over het openingsdebat op HLN

Schrijf je in

Heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via info@lamouseion.be 

Partners

Black Stork Baby ©Koen Vanmechelen