De Wachtkamer, Beestig

STADSFESTIVAL DAMME 2020 (BE)
23 octobre 2020 - 21 mars 2021

BEESTIG?

Stadsfestival Damme presenteert elk jaar verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen. Met een combinatie van onder andere literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed, natuur en gastronomie brengt Stadsfestival Damme een belevingsfestival voor jong en oud. Damme geeft je zo graag tijd voor onthaasting, ontdekking en ontmoeting.

Over hellevarkens en andere dieren

De derde editie heeft als thema 'BEESTIG?'

Net zoals de meeste mensen zijn veel kunstenaars gefascineerd door het mensdom en het dierenrijk. De expo BEESTIG? brengt een aantal kunstenaars samen die daar op hun eigen manier rond creëren.

Wie honderd miljoen jaar terugkijkt, zoals de paleontoloog Tim Flannery in zijn
boek ‘Europa – De eerste 100 miljoen jaar’, kan niet anders dan concluderen dat
Europa bijzonder kwetsbaar is voor ecologische rampen, dat migratie een
rijkdom is en dat naïviteit fataal kan zijn.
(WOUTER WOUSSEN - DE STANDAARD)

Miljoenen jaren geleden, toen het zuiden van Toscane nog deel uitmaakte van een groot eiland, woonde daar een aapje dat met een onbeholpen tred rechtop liep. Deze ‘oreopithicus bamboli’ had een bekken dat verrassend goed op dat van de hedendaagse mens lijkt, maar, voor een aap, kleine hersenen. Omdat ze op hun eiland nauwelijks natuurlijke vijanden hadden, hebben die aapjes daar miljoenen jaren rondgelopen. Tussen zes en zeven miljoen jaar geleden sloop die verre kustlijn generatie na generatie dichterbij, tot er een landbrug ontstond en grote sabeltandkatten en andere roofdieren van het vasteland het aapje kwamen uitroeien.

Ondertussen zijn wij, uit andere diersoorten, de mens geworden. Momenteel de almachtige (dier)soort? Coronatijden doen ons terecht twijfelen. Het Stadsfestival brengt een heerlijke mix van fictie en non-fictie. Een trage wandeling vol verwondering. Niet te missen.

De Wachtkamer

De multimedia-installatie The Waiting Room is een enorme incubator. In deze wachtkamer genereert het leven op een stille en onzichtbare manier de energie die nodig is om haar kinderen de wereld in te laten stappen en de juiste biotoop te vinden om veilig te groeien. Ventilatoren en broedlampen symboliseren de gunstige condities die het leven - de eieren op de grond - initieel een kans geven. Samen met de temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter. De neon global - local herinnert eraan dat de wachtkamer echter een doodlopende ruimte is en het leven zich buiten de muren, de schaal, en het nest voltrekt. In al zijn heftigheid. Maar zonder de generositeit van het eerste moment, van het lokale, is het globale gedoemd om uit te doven. En zonder de roep van het globale wordt de wachtkamer snel een rouwkamer.

Praktisch

Openingstijden:
vrijdag - zaterdag - zondag

van 12u tot 18u

Een bezoek aan het Stadsfestival start bij IJsberg in de voormalige jongensschool van Damme. Naast het onthaal van het festival vind je hier ook een gezellige ontmoetingsplek. Met een leescafé, een boekshop en een expo-ruimte valt er bij IJsberg voor jong en oud wat te beleven.

Meer info op de website