Vesta, Animal Textile, TAMAT

Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Doornik (BE)
25 maart - 10 september 2023

 © TAMAT

 

Koen Vanmechelen is met zijn kunstwerk 'Vesta' uitgenodigd voor de tentoonstelling 'Animal Textile' in het 'Musée de la Tapisserie et des Arts Textiles de la Fédération Wallonie-Bruxelles'. Het centrale idee achter de expo is de verkenning van het thema dier door een selectie oude en moderne wandtapijten uit de collectie van TAMAT te vergelijken met hedendaagse werken, zoals VESTA, een immens kippenportret van de kunstenaar.

In 'Animal Textile' staat de rol van het dier in de kunst centraal. "De plaats van het dier in de kunst is overheersend, maar ook proteïsch; toch zijn deze levende wezens niet altijd onderscheiden door specialisten die vaak de voorkeur gaven aan een analyse van de mannen en vrouwen op de voorgrond van de werken," stelt kunsthistorica Marion Duquerroy; "Als we echter onze blik verleggen, zoals deze tentoonstelling voorstelt, kan men zien dat echte of fictieve fauna een solide en genereuze band weeft tussen de middeleeuwse en de hedendaagse periode. Van de wandtapijten uit Doornik uit de 15e en 16e eeuw tot de kunst van hedendaagse kunstenaars, de werken in deze tentoonstelling dwingen de toeschouwer zich bewust te worden van de variatie van de dierlijke vorm, maar ook van hun onwrikbare aanwezigheid. Het zal niet meer mogelijk zijn ze te negeren."

Als we onze blik verleggen, zoals deze tentoonstelling voorstelt, kunnen we zien dat echte of fictieve fauna een solide en genereuze band weeft tussen de middeleeuwse en de hedendaagse periode. Van de wandtapijten van Doornik uit de 15e en 16e eeuw tot de kunst van hedendaagse kunstenaars, de werken in deze tentoonstelling dwingen de toeschouwer zich bewust te worden van de variatie van de dierlijke vorm, maar ook van hun onwrikbare aanwezigheid. Het zal niet meer mogelijk zijn ze te negeren

Kunsthistoricus Marion Duquerroy

Vesta - CCP In deze installatie presenteert Koen Vanmechelen enkele kolossale portretten van overleden kippen uit zijn wereldwijde kweekproces, het Cosmopolitan Chicken Project. Hun genen leven voort in de volgende generaties en in de Cosmopolitan Chicken, de ultieme hybride die de genen van alle kippensoorten op onze planeet zal combineren.

De gigantografie van de vogel is bevroren in de tijd in de ijzige perfectie van het profiel en in de exacte weergave van de anatomische details. Het doet bewust denken aan het type portret dat in de kunst is voorbehouden voor de viering en de wijding aan de eeuwige herinnering van belangrijke figuren uit de menselijke geschiedenis.

Deelnemende artiesten


Andrin Caroline - Chamaret Lydie - Coenraets Florence - Collin André - Crunelle José - Deltour Louis - Dizier Christine - Dubrunfaut Edmond - Forces Murales - Fortuné Maïder - Francken Frans - François Michel - Gobe Jérémy - Gossye Dolores - Krakowski Julie - Paparella Juan - Progin Jérôme - Ransy Jean - Salaud Julien - Van Kessel Jean - Vanmechelen Koen - Vaubourg Valérie - Wysocki Elodie

 

Exhibition info


Animal Textile
25/03 — 10/09
Place Reine-Astrid 9
7500 Doornik, Belgium
Tel.: +3269234285

info@tamat.be

 

Opening tijden (winter):
09h30 – 12h00
14h00 – 17h00

 

Gesloten op zondag ochtend en op maandag 

Meer info