Socrates Temptation, IMAGO IUSTITIAE (Verlengd)

Venetië (IT), Museo Correr
10 juni - 22 oktober 2023

Koen Vanmechelens werk Socrates Temptation zal te zien zijn in de tentoonstelling 'IMAGO IUSTITIAE', in Museo Correr in Venetië, Italië, van 10 juni tot 22 oktober 2023 (verlengd). De tentoonstelling richt zich op het thema van de iconografie van rechtvaardigheid in haar vele facetten en in verschillende historische momenten en de weergave van dit thema in de kunst, waarin rechtvaardigheid wordt voorgesteld als de belichaming van morele deugd en in termen van actie gericht op het bereiken van haar doel. Vanmechelens 'Socrates Temptation' sluit uitstekend aan bij deze allegorie van rechtvaardigheid.

Socrates Temptation


Geïnspireerd door collecties van oude beelden creëerde Vanmechelen de serie Temptation; bustes van keizers, filosofen, krijgers, helden en goden, maar ook gewone mannen en vrouwen gebeeldhouwd in wit marmer. Ze vertegenwoordigen de mensheid die reist en ontdekt, fysiek en intellectueel. Hun hoofden zijn bedekt met ei-fragmenten. Het ei genereert hybride wezens: een uitnodiging om de grenzen van het rationele en gecodificeerde denken te ontvluchten.

'Socrates Temptation' is gebaseerd op portretten van Socrates uit belangrijke archeologische collecties en toont de filosoof in combinatie met een Ibis, in het Oude Egypte een symbool verbonden met de god Thoth, wijsheid. Hij die het gewicht van het hart van de overledene registreerde en de overeenstemming ervan met de waarheid verwees, zodat het lichaam herboren kon worden en de Rietvelden kon bereiken. De heilige Ibis is al een legende sinds het Oude Griekenland; hij was een kolonisator, symbool van de beschaving die nooit stopt, met regels en een organisatie die overeenkomt met het principe van Aletheia, Waarheid, intieme metgezel van Gerechtigheid, beide verbonden met de principes van de natuur.

"Door de spanning uit te beelden tussen onze zoektocht naar wat rechtvaardigheid en waarheid is, en de voortdurend evoluerende ongrijpbare aard ervan, beschrijft Vanmechelen het proces van de wijze gedachten van de rechtvaardige man: net als Socrates moeten we vragen stellen, onderzoeken en uitdagen."

curator Marina Mattei

Is de uitvinding van het schrift een zegen of een vloek? Kan gerechtigheid ooit als absoluut worden vastgesteld? De vergiftigde kelk onthult het gevaar ervan, want uiteindelijk werd de filosoof ter dood veroordeeld, door uit een vergiftigde kelk te drinken omdat hij de heersende waarheid in twijfel trok. Wat is rechtvaardigheid? Dat wat rechtschapenheid, rechtvaardigheid of moraal definieert? Als we in de ogen van Socrates kijken, worden we ertoe aangezet om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe combinaties te maken.

Vrijheid en kunst zijn grote waarden van rechtvaardigheid. Verleiding roept op tot een wedergeboorte, ze schendt de regels van harmonie niet, maar daagt ons uit om met een open geest te denken en te voelen.

 

EXHIBITION FACTS

IMAGO IUSTITIAE
10 juni — 22 oktober 2023 Venice, Museo Correr
Curated by Marina Mattei
San Marco, 52 Venice, Italy 30124
+39 041 2405211

Museo Correr website 

De tentoonstelling wordt gepromoot door de gemeente Venetië in de persoon van burgemeester Luigi Brugnaro, bedacht en georganiseerd door het Europees Centrum voor Toerisme en Cultuur in Rome onder voorzitterschap van Giuseppe Lepore in synergie met de Fondazione Musei Civici di Venezia onder voorzitterschap van Mariacristina Gribaudi en onder het beschermheerschap van het Comando Interregionale dell'Italia Nord-Orientale della Guardia di Finanza onder leiding van generaal Carmine Lopez, die de hoogste institutionele aspecten met betrekking tot de planning, programmering en organisatie van het evenement voor zijn rekening heeft genomen.

 

Photos by Nicola Facchini