Salvator Globe, Sint-Denijs-City

Sint-Denijs (BE)
18 augustus - 24 september 2023

Kunstenaar Koen Vanmechelen is te zien in een unieke kunstwandeling in Sint-Denijs Stad met zijn 3 meter grote kunstwerk 'Salvator Globe'. Een unieke kunstervaring via een wandeling van 4,2 km langs trage wegen, met kunst in het weidse landschap en in de beslotenheid van landelijke gebouwen. 

Sint-Denijs-Stad, kunst langs trage wegen


Een panoramisch landschap, een sfeer vol stilte met trage wegen die het dorp doorkruisen. Sint-Denijs, deelgemeente van Zwevegem, is een goed bewaard geheim op de hellingen tussen de Leie en de Schelde, vlakbij de taalgrens. Een aantal kunstminnende dorpelingen onderbreken de kalme zomer en bezetten het dorp met hedendaagse kunst, onder leiding van curator Jan Leysen.

Salvator Globe


Koen Vanmechelen wordt uitgenodigd door curator Jan Leysen met zijn kunstwerk 'Salvator Globe': een monumentale sculptuur die een bol, een kruis en een haan combineert. Drie zeer krachtige en eeuwenoude symbolen die samensmelten tot dit monumentale werk.

Vanmechelen transformeert het eeuwenoude symbool van de Salvator Globe door het kruis buiten de gouden bol te plaatsen, met de haan er bovenop. Dit zeer christelijke symbool van een mannelijke God, brenger van hoop en genezer van zieken, wordt van zijn normale positie gehaald: de torenspits van een kerk. Het werk keert terug op de aarde. Door de bol te draaien wordt het universele symbool van het vrouwelijke zichtbaar. De mannelijke dominantie en macht worden gerelativeerd. De kracht en de macht hebben zich terug verenigd. Samen vertegenwoordigen bol en haan eenheid, volledigheid, oneindigheid, communicatie en vruchtbaarheid. De een kan niet als geheel functioneren zonder de ander. De Salvator Globe verbeeldt het hele universum, in een nieuw evenwicht.

Deelnemende artiesten


Fabiola Burgos Labra, Elias Cafmeyer, Jake & Dinos Chapman, Ilke Cop, Leo Copers, Bert Danckaert, Peter de Cupere, Henk Delabie, Ronny Delrue, Sofie Demeyer, Greet Desal, Adelheid De Witte, DD Trans, Filip Dujardin, Nick Ervinck, Daan Gielis, Jan Kempenaers, Conny Kuilboer, Kris Martin, Neo Matloga, Renato Nicolodi, Julie Pfleiderer, Karl Philips, Peter Puype, Nancy Slangen, Stijn Stragier, Nele Van Canneyt, Alice Vanderschoot, Kristof Van Heeschvelde, Koen Vanmechelen, Jonas Vansteenkiste, Daniëlle van Zadelhoff, Simon Verheylesonne, Klaus Verscheure, Liliane Vertessen.

Jan Leysen, curator

Practische informatie


Sint-Denijs-City
18.08 — 24.09.2023
Vrij, Zat, Zon: 10h00 – 17h00
Info en tickets via de website

Startpunten


Hoeve Ten Rooden Duifhuize
Moenstraat 10, 8554 Sint-Denijs (met Parking)
Sint-Dionysius & Sint-Genesiuskerk
Sint-Denijsplaats 3, 8554 Sint-Denijs