Planetary Community Chicken - P.C.C., National Gallery of Zimbabwe

Harare (ZW)
05 - 31 augustus 2016

In de National Gallery van Zimbabwe toont de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) tijdens de maand augustus een levend totaalkunstwerk met kippen, eieren en champignonenbalen. Een verrassende samenwerking met de bevolking van Harare die het belang aangeeft van lokale communities in de opbouw van een duurzame globale samenleving. Tegelijkertijd toont hij een alternatief voor de monoculturele aanpak van gecentraliseerde industriele landbouw met een lokale, kleinschalige productie waar diversiteit centraal staat.

Vanmechelen‘s tentoonstelling in Harare vormt de Afrikaanse primeur voor zijn nieuwste project, de Planetary Community Chicken (PCC). In het museum scharrelt de CC2016 rond op de met zand bestrooide bodem van de Courtauld Gallery. Twee grote kippenportretten kijken toe: de Mechelse Sulmtaler haan, de 18de generatie van Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project, en een lokale commerciele hen. De kippenrennen in de centrale ruimte van de galerij werden gebouwd door mensen uit de omgeving volgens de lokale Dhaka-huttenbouwerstraditie. Boven de ruimte hangen reusachtige nesten met ‘uitgeblazen’ eieren, symbolen voor de toekomst; het verlangen en de mogelijkheden van verandering. Ze suggereren de geboorte van mysterieuze, nog onbekende identiteiten: de volgende generaties. De bezoekers kunnen ze vanaf de galerij op de eerste verdieping inkijken.

Na meer dan 20 jaar kruisen van nationale kippenrassen in het kader van het Cosmopolitan Chicken Project (CCP), lanceert Vanmechelen nu de Planetary Community Chicken (PCC) als een volgende stap. De CCP-hanen worden gekruist met lokale commerciële hennen. Vanmechelen verbindt zo de universele kennis die de CCP in zich meedraagt met de lokale ervaring en het plaatselijke erfgoed. Hiermee brengt hij diversiteit naar de lokale kippen en doorbreekt de cyclus van mogelijke genetische verarming die het gevolg kan zijn van plaatselijke inteelt en industriele monoculturele productie. De lokale kippen zorgen op hun beurt voor de genetische eigenschappen die nodig zijn om in hun specifieke omgeving te overleven en die het kosmopolitische genoom kunnen versterken.

De kippen in het museum eten paddenstoelen die gekweekt zijn door de Zimbabwaanse voedseldeskundige en sociaal ondernemer Chido Govera, samen met de lokale bevolking. Govera’s stichting in Harare, The Future of Hope, maakt het voor weeskinderen, vrouwen en andere kwetsbare groepen mogelijk om via landbouw hun socioeconomische positie te verbeteren. De kippenmest vormt de voedingsbodem voor de paddenstoelen. De eieren worden geraapt en verkocht door de lokale gemeenschap. De paddenstoelen, kippen en hun eieren vormen samen een levend en leven gevend ecosysteem dat door de gemeenschap wordt beheerd.

In de tuin wordt een Cosmogolem gebouwd: een groot houten standbeeld van Vanmechelen dat symbool staat voor vrijheid en bevrijding. Het zal deel uitmaken van het wereldwijde sociaal-artistieke Cosmogolemproject met standbeelden in meer dan 30 landen. De bezoekers – jong en oud – worden uitgenodigd om hun hoop en hun dromen met elkaar te delen in de Cosmogolem-workshops die deel
uitmaken van de tentoonstelling.

Het gaat om hun toekomst, en om die van ons. Onze samenwerking brengt een boodschap van diversiteit en wereldwijde verbondenheid die tot lokale empowerment leidt. Tegelijkintegreren we lokaal erfgoed in het mondiale verhaal.

Koen Vanmechelen