Mirrors of Time

Kasteel Oud-Rekem (BE)
24 juli - 27 september 2020

Alles in het leven weerspiegelt tijd . Zo ook voor Oud-Rekem dat intussen met vele eigenzinnige tentoonstellingen steeds nieuw leven kreeg. Het is daar waar Annemie Van Laethem & Erik Croux dertig jaar geleden de plek vonden om hun bezieling voor hedendaagse kunst een gezicht te geven. Het kasteel fungeert als een spiegel van de recente ontwikkelingen in de wereld van hedendaagse kunst . Mirrors of Time spiegelt hoe de liefde voor kunst hier op vele manieren gestalte kreeg.

Met als focus een onvermoeibare inzet en passie voor hedendaagse beeldende kunst, voor het inlevingsvermogen en duiding van vaak niet altijd , jonge, soms nog onbekende, maar ook internationaal actieve beeldend kunstenaars . Menigeen vond van hieruit wegen naar een groot publiek.

Mirrors of Time beweegt rondom het inzicht dat kunst altijd draait om tijd en is te zien als een weerspiegeling van het denken en werken van kunstenaars . Bezoekers kunnen op elk denkbaar niveau instappen, maar altijd in verbazing en verwondering. Juist in onze tijd, die vraagt om nieuwe en bekende reflecties, praktijken en wijsheden, is kunst als spiegelende bron van hoop en inspiratie onmisbaar.

Curatoren: ANNEMIE VAN LAETHEM, ERIK CROUX & CO-CURATOR MAT VERBERKT
Deelnemende kunstenaars:

KARIN ARINK
BRAM BRAAM
CHARLOTTE CASPERS
JEROEN CREMERS
ERIK CROUX
JEROEN EISINGA
EDDY FONTAINE
SUSANNA INGLADA
TATIANA ISTOMINA
MEHDI-GEORGES LAHLOU
OTOBONG NKANGA
THIERRY OUSSOU
MARLEEN ROTHAUS
ANDREAS SCHMITTEN
INSA SCHÜLTING
LIEVEN SEGERS
SLAMMER!
BERNDNAUT SMILDE
TOPP & DUBIO
KOEN VAN DEN BROEK
KOEN VANMECHELEN
MARTA VOLKOVA &
SLAVA SHEVELENKO

Between Jungle and Civilization

Het werk van Koen Vanmechelen is een uitgerekte paringsdans. Het bestaat uit verschillende kunstwerken die samenklonteren tot drie grote installaties verdeeld over drie niveaus. Het thema is reïncarnatie, het cirkelvormige en nooit eindigende proces van geboorte, evolutie en wedergeboorte. Installaties rond ontstaan en verrijzenis klemmen zich rond een installatie over fertiliteit en mensenrechten.

Het werk start met een geboortevideo van een kuiken uit het wereldbekende Cosmopolitan Chicken Project (CCP). Het alfamoment. Op weg naar de bovenverdieping - la vida es sueno - wordt de toeschouwer geconfronteerd met twee ‘schildwerken’. Ze bestaan uit een combinatie van een glazen masker en veren, symboliseren de vruchtbaarheidsinjectie en wijzen op het menselijk karakter van het project. Dit is de nieuwe generatie van denken.

Centraal wijzen zes beelden rond mensenrechten op dat wat onze soort uniek maakt. Boven, in het sacrale gedeelte, bevatten marmeren sarcofagen gebalsemde kippen. De iconen van het CCP project spreken voor de voorbije generaties. Ze staan klaar voor een wedergeboorte en een nieuwe bestaan. Het omega moment.

 

VAN EYCK IS ALSO HERE...

In de tentoonstelling Mirrors of Time zullen, naast een kleurreproductie 1/1 van het Lam Gods altaarstuk, alle infrarood- en röntgenopnames op ware grootte getoond worden.

HET LAM GODS, het ultieme verhaal, als uitgangspunt voor reflectie op 30 jaar hedendaagse kunst. Het Lam Gods retabel werd in 1432 voltooid door de gebroeders VAN EYCK. In de bijna 600 jaar dat het bestaat, is de wereld nogal veranderd. Toch spreekt het werk nog volop . Materiaal- technisch onderzoek aan de schilderijen brengt enerzijds de makers uit de Middeleeuwen dichterbij, anderzijds reflecteert het de verschillen tussen het heden en verleden en plaatst het de beschouwer juist in zijn eigen tijd.

De zeer bijzondere laagopbouw toegepast door de gebroeders Van Eyck, hun materialen en schildertechniek, werden tijdens de laatste restauratiecampagne verder onderzocht. Het gebruik van technische foto’s helpt om het creatief proces beter te begrijpen. Voor de bezoekers is het een ervaring die ertoe bij kan dragen dat anders, met meer technisch inzicht, naar het schilderij gekeken kan worden. Het schilderij als informatiebron: een uitzonderlijke ervaring !

Met dank aan: PROF. EM. ANNE VAN GREVENSTEIN-KRUSE

EXHIBITION FACTS

Donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
van 11u00 - 18u00
Ticket: 8 euro
Info & rondleidingen: 0496 76 48 08
Kasteel d'Aspremont-Lynden
& Museumkerk, Groenplaats 1 & 4
3621 Oud-Rekem