MENAGE A DEUX (Verlengd)

Het Stadsmus, Hasselt (BE)
14 maart - 30 augustus 2020

Het Stadsmus in Hasselt pakt uit met de nieuwe tentoonstelling ‘Ménage à deux’. De expo brengt op een uitzonderlijke manier unieke collectiestukken van het museum met hedendaagse kunstwerken van onder andere Berlinde De Bruyckere, Koen Vanmechelen en Fred Eerdekens samen. Het resultaat is een verrassend samenspel dat je toont hoe verwante verhalen verteld worden in verschillende tijden. ‘Ménage à deux’ kan je bezoeken tussen 14 maart en 14 juni.

Van verborgen in het depot tot bron van inspiratie
Het idee achter ‘Ménage à deux’ ontstond in het museumdepot van Het Stadsmus. Lut Maris, curator van de expo, ging op verkenning langs de rekken en trok hier en daar een lade open. Tot haar eigen verbazing ontdekte ze een vrijend koppeltje, vervaardigd in keramiek en zorgvuldig beschilderd met rode en gele kleuren.
“De innige omhelzing van het beeldje sprak boekdelen. Het deed mij spontaan denken aan The Pillow, een ontroerend werk in was, van Berlinde De Bruyckere. Hoewel beide werken op vlak van inhoud, periode, materiaal en techniek volledig verschillen, was de gelijkenis tegelijkertijd enorm treffend. De tentoonstelling kreeg al gauw meer vorm in mijn hoofd!”, licht curator Lut Maris van kunstgalerij De Mijlpaal toe.


Collectiestukken waarvan de meeste nog nooit eerder in het museum te zien waren, werden zorgvuldig van het depot naar het museum overgebracht en naast hedendaagse kunstwerken geplaatst. Dit samen brengen van werken resulteert in een verrassende dialoog.
Schepen Joost Venken: “Wat bij de expo Ménage à deux opvalt, is hoe we via moderne kunst ons eigen Hasselts erfgoed leren kennen. Hasselt heeft een depot van verborgen schatten en ik hoop dat deze expo een ontdekking zal zijn van meer erfgoed en uitnodigt tot het zoeken naar een link met de dag van vandaag.”

Toeval of niet?
Hoewel tussen de oude objecten en de recente kunstwerken soms een tijdsverschil van enkele eeuwen is, merk je al snel verbanden en contrasten op. Soms op basis van inhoud, maar ook door het gebruik van specifieke vormen, kleuren of technieken. Deze dialoog boordevol gelijkenissen en verschillen verandert je blik op de werken. Een interessante vraag die hier uit voortvloeit luidt: ‘Is het toeval dat werken uit verschillende tijden toch hetzelfde verhaal vertellen?’ ‘Ménage à deux’ nodigt de bezoeker uit om vanaf 14 maart hierover na te denken.

De tentoonstelling omhelst een uiteenlopende verzameling collectiestukken en kunstwerken van de kunstenaars Stefan Annerel, Warner Berckmans, Patrick Ceyssens, Berlinde De Bruyckere, Peter Deleu, Johan De Wit, Fred Eerdekens, Nick Ervinck, David Huycke, Rudi Knoops, Lore Langendries, Stéphanie Leblon, Renato Nicolodi, Stefan Peters, Joke Raes, Ick Reuvis, Mireille Robbe, Koen Vanmechelen, Jonas Vansteenkiste, Kristof Vrancken.
Ménage à deux, een expo van Het Stadsmus, in samenwerking met Lut Maris van Kunstgalerij De Mijlpaal, van 14 maart tot 14 juni, Het Stadsmus, gratis.

 

14 maart tot 14 juni 2020
Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt

bezoek de website voor meer informatie


erfgoednacht: zaterdag 25 april 2020
kunstennacht Hasselt: donderdag 7 mei 2020 performance Timo van Luijk

vzw Extra Muros, Heusden-Zolder,  curator Lut Maris  De Mijlpaal

COVID-19 UPDATE: Het is terug mogelijk om Stadsmus Hasselt te bezoeken, maar enkel op reservatie. Meer informatie op de stadsmus website 

Bezoek de tentoonstelling virtueel via deze link.