Human Rights Pavilion

wereldtournee
08 mei 2019 - 08 mei 2022

Tijdens de 58ste Biënnale van Venetië luidde de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen de geboorte van het kunstwerk Human Rights Pavilion in, een evoluerend werk dat gedurende drie jaar vorm krijgt tijdens een wereldtour door bijna alle continenten. In 2022 zal Vanmechelen zijn voltooide OPUS presenteren aan de Biënnale van Venetië als oproep en mogelijk fundament voor een zich herhalend, internationaal mensenrechtenpaviljoen.

WERELDWIJDE CAMPUS
Vanmechelen lanceert het Human Rights Pavilion samen met internationale partners Global Campus of Human Rights; het grootste academische netwerk rond mensenrechten, het Venetiaanse instituut Fondazione Berengo en de MOUTH Foundation; een stichting die kunst, wetenschap en mensen samenbrengt rond diversiteit. Het ambitieuze project wordt opgestart tijdens de komende 58ste Biënnale van Venetië.
De volgende drie jaar zal het werk in een stroomversnelling raken door de dialogen, reizen, correspondenties, verkenningen en creaties die Vanmechelen realiseert met verschillende lokale partners wereldwijd. Zwervend over de planeet zal het paviljoen-in-wording vorm krijgen door contact met mensen en organisaties die betrokken zijn of geïnteresseerd zijn in mensenrechten, van de Mapuche in Chili tot de Verenigde Naties in New York. Het uitgangspunt is de overtuiging van Vanmechelen dat het globale enkel kan bestaan dankzij de generositeit van het lokale.

COSMOCAFE
Op de verschillende locaties zullen onverwachte ontmoetingen en conversaties worden gestimuleerd, via zogenaamde SoTO-dialogen (Survival of The Other) in pop-up Cosmocafes. Deze lokale ontmoetingshubs worden broedplaatsen van nieuwe ideeën. Centraal staat de inhoud en mogelijkheid van een universeel corpus van mensenrechten, waartoe mensen, en bij uitbreiding de natuur op onze planeet, inherent recht hebben. Een wereldwijd systeem dat vandaag, net als de biodiversiteit gevaarlijk onder druk staat.
Manfred Nowak, Secretary General Global Campus of Human Rights; “Met het samenbrengen van mensen in de Cosmocafes op verschillende plekken in de wereld ontstaat een nieuwe beweging. In de ontmoeting, de dialoog ligt de mogelijkheid van een nieuwe creatie. Kunst is voor Koen Vanmechelen niet enkel een product, maar ook een proces dat een boodschap verspreid terwijl het zich ontwikkelt. Kunst als een virus.” Wereldwijd wordt steeds een mix van lokale en globale spelers rond de tafel gebracht; mensen uit verschillende disciplines. Koen Vanmechelen: “Door mijn jarenlange werk rond kinder- en natuurrechten, heb ik geleerd dat het verbinden van mensen van vitaal belang is. Onderliggend aan de filosofie die mijn werk verenigt, is het adagium ‘Elk organisme heeft een ander organisme nodig om te overleven’.”

EEN PAVILJOEN VOOR MENSENRECHTEN
Het project wordt geïnitieerd tijdens de GLASSTRESS tentoonstelling in Venetië en vertrekt dan op wereldtournee. Er zijn Cosmocafes en SoTO dialogen gepland in onder andere Mexico, Chili, Finland, the UN assembly in Geneva en in LABIOMISTA; de thuishaven van de kunstenaar. “Verschillende partners worden uitgenodigd om bij te dragen aan zowel het artistieke onderzoek als de ontwikkeling van het kunstwerk, gericht op het opnemen van zoveel mogelijk disciplines, perspectieven en culturen in de creatie”, aldus de kunstenaar.

Aan het einde van 2021 wordt alle input herwerkt tot een verenigend OPUS. Dit werkstuk zal worden voorgelegd aan de Hoge Commissaris van de VN voor Mensenrechten, de Europese Commissie en de president en de curator van de 59ste Biënnale van Venetië. Het zal gepaard gaan met een oproep om een terugkerend supranationaal mensenrechtenpaviljoen op te richten als onderdeel van de Biënnale van Venetië.

Meer informatie via
www.humanrightspavilion.com