Golden Cord, Amàre

Damme-Brugge (BE)
01 juli - 31 oktober 2023

Koen Vanmechelen is, samen met andere internationale kunstenaars, uitgenodigd voor een unieke openluchttentoonstelling genaamd 'Amàre' in Damme-Brugge: een culturele kunstroute die bezoekers dichter bij de natuur en de geschiedenis van de regio wil brengen. Amàre draait om de liefde voor de streek en haar producten, de romantiek van het landschap en de verbinding van het Damse kanaal met de zee (in het Frans: à mare). Met zijn hybride werk 'Golden Cord' creëert Vanmechelen ook een verbinding met de rest van de wereld, door middel van een gouden hoorn; een navelstreng op een schedel.

Amàre, kunst in openlucht 


Annelies Ysebaert, curator van deze tentoonstelling en eigenaar van de moderne kunstgalerie Gallery Ysebaert sloeg de handen in elkaar met Luk Beke, een lokale ondernemer, om Amàre leven in te blazen. 

De kunstroute neemt je mee rond de Dam en laat je op een 20-tal locaties genieten van het werk van gerenommeerde Belgische en internationale kunstenaars. Te voet of per boot vind je kunstwerken op atypische locaties doorheen de route, een ervaring die je onverwacht zal intrigeren.

Amare map

Golden Cord 


Vanmechelens werk 'Golden Cord' is geïnstalleerd op het marktplein van Damme. Golden Cord is een reeks sculpturen die hybride werken zijn van fantasmagorische, samengestelde dieren. Ze dragen de navelstreng van verbinding, een verbinding met de rest van de wereld. Het gouden membraan dat zich naar buiten uitstrekt - het Gouden Koord - onthult dat ze geboren zijn uit een verandering in hun omgeving. Altijd dragen ze die verbinding, dat andere element dat hen op hun pad brengt. Er is altijd serendipiteit. Het gouden element laat zien dat de navelstreng onmisbaar is. Dit is wat er gebeurt als het leven naar binnen sijpelt. De navelstreng is een antenne, een hoorn, een verbinding. De eenhoorn is altijd aanwezig.

Deelnemende kunstenaars


Willem Boel, Athar Jaber, Stijn Cole, Sylvain Patte, Jan De Cock, Stief DeSmet, Jan Fabre, Nadia Naveau, Kris Martin, Katleen Vinck, Eudald de Juana Gorriz, Caroline Coolen, Wim Delvoye, Nick Ervinck, Arne Quinze, Stefaan Van Biesen, Atelier Van Lieshout, Catherine Thiry, Marius Ritiu, Koen Vanmechelen, Ronald A. Westerhuis en Yves Velter.


Praktische info


Amàre
Diverse locaties in
Brugge-Damme
1/07-31/10/2023

Meer info