Dieren op maat, Design Museum

Gent (BE)
17 mei - 29 september 2019

Veehouders die werken op een klein oppervlak, laboratoriumvlees, aaibare huisdieren, robots in dierlijke vorm: de relatie tussen dier en mens zorgt vaak voor hevige discussies. Hoe kunnen mens en dier duurzaam samenleven en welke mogelijkheden bieden technologie en wetenschap voor de toekomst? Kunstenaars en designers beginnen aan een onthullende zoektocht naar antwoorden. 

Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens – als voedsel, als wetenschappelijk testobject, als jachttrofee of als speelkameraadje. Vandaag worden ze zelfs gecultiveerd in laboratoria, wat leidt tot de vraag of deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren zijn.

In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren designers producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren) te vervangen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken.

De curatoren selecteerden voor deze groepstentoonstelling Vanmechelens 'Under My Skin';

De veren van deze monumentale jas zijn afkomstig van de vijftiende generatie van Koen Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project; een kruisingsproject met nationale kippenrassen van over de hele wereld. De Mechelse Silky of de Mechelse zijdekip is ongetwijfeld een van de mooiste kruisingen uit dit project. Met de Chinese zijdehoen als vader, heeft deze soort een uniek zijdezachte verenpracht. Vanmechelen benadrukt met dit project de co-evolutie van de mens en de kip, de samenwerking tussen kunstenaar/mens en dier. Wie wordt hier beter van? De kip van de mens of de mens van de kip?

*Alle dieren die in de jas verwerkt werden, stierven een natuurlijke dood.

EXHIBITION FACTS
Dieren op maat
17 mei - 29 september, 2019
Meer informatie op
www.designmuseumgent.be