Couveuse

The Kube, Genk (BE)
01 april - 25 juni 2022

Couveuse is een expo over onvoorspelbaarheid, toeval en serendipiteit. De drie bewakers van de baarkamer van het ongeschreven verhaal dat we leven noemen. Op een wereld die steeds meer onvoorspelbaar wordt.

De meest opvallende installatie is een bijna futuristisch object. Ze lijkt op een tijdscapsule of zelfs een UFO, maar is een grote broedlamp die zoemt van koesterende warmte. Onder haar ontkiemen zaden. Onder haar groeien extravagante, hybride levensvormen. Het gaat om reptielen met een kippenkop, en kippen met een reptielenkop. 

De hele expo broedt nieuw leven uit. Levensvormen waarvan we niet goed weten wat ze zijn. Ze fascineren maar schrikken evengoed af. De lamp wordt omringd door video’s die een storm laten zien. Het gaat om kippensperma, een vruchtbaarheidsstorm. Die kan aanleiding geven tot enorm diverse, verrassende creaties. Maar dat proces kan ook doorschieten. Het kan evengoed haar schepper wegvegen, omdat het leidde tot een proliferatie van iets monsterlijks.

Het waakzame oog, dat altijd daar is, verandert van een mensen- in een kippenoog. Zij, wij zien en zijn. In vitro wacht het ondenkbare. Zo tonen ook de schilderijen en tekeningen. Ook zij vertegenwoordigen een soort van hybride reproductie. Schilderen is het directe vloeien van de energie. Het vloeiende bloed dat kolkt en kookt om iets naar boven te duwen. Vulkanische expressiviteit. Ongestremd, niet gedirigeerd. De beweging is draaiend, springt alle richtingen uit en is continu. Het resultaat is altijd een geschenk, een verrassing. Schilderen is verwonderen.

De tentoonstelling is een puzzel van ingrediënten die tot leven leiden. Natuurlijke reproductie, kunstmatige inseminatie, hybriditeit, de juiste context, gevaar. Samen leiden ze altijd tot leven op voorwaarde dat het andere sleutelelement aanwezig is: het onvoorspelbare. Een kleine factor die leidt tot het afwijkende, het buitennormale, het andere. Tot nieuw leven, ver weg van de doodlopende straat. 

Algoritmes leiden enkel via anomalieën tot resultaten, ver weg van de gehoopte stabiliteit. Dat wordt in deze expo belichaamd door een minuscuul groen blaadje, waar het leven van gaat leven.

 

Exhibition Facts
Koen Vanmechelen
Couveuse
April 1st - June 25th, 2022

KUBE Gallery
by Uitstalling The Gallery
Marcel Habetslaan 26, 3600 Genk, Belgium
T: +32(0)475 32 28 26 | www.uitstalling.com
Opening hours: Wed - Sun, 1-5 PM
Or by appointment: +32(0)475 32 28 26