Ecopolis landt op LABIOMISTA (cancelled)

Studio Koen Vanmechelen (BE)
18 oktober 2020

Ecopolis gaat voor een online editie

Met de recente opstoot van het coronavirus, hebben we een moeilijke knoop doorgehakt. Dit jaar geen editie met publiek in de zaal, maar een volledig online gebeuren. We voorzien een gezellige studio op de scène van het Kaaitheater, en zenden de lezingen en gesprekken rechtstreeks uit naar jouw woonkamer, met gelegenheid tot online interactie.

Waarom deze beslissing? Ecopolis is bij uitstek een programma waarbij publiek de zaal in en uit wandelt, met elkaar in gesprek gaat, samen eet en drinkt… Deze persoonlijke live-interacties zijn in de huidige omstandigheden te vermijden, en dus kiezen we met Kaaitheater voor een warm online welkom. Via smartphone zal je bovendien vragen kunnen stellen aan de moderator.

Het programma van Labiomista gaat niet door. Ecopolis Vormingplus Kempen gaat, omwille van de beperkte capaciteit, wél gewoon door in CC ’t Schaliken in Herentals.

Koop nu je ticket voor dit online event.

Heb je al een ticket?
Kocht je een ticket voor een enkel dagdeel van Ecopolis Brussel, dan krijg je vrijdag een zoomlink doorgestuurd om de héle dag online te volgen.
Kocht je zowel een voor- als namiddagticket, of een Labiomista-ticket, dan krijg je een zoomlink en €5 terugbetaald. Hiervoor sturen we je een terugbetalingsformulier.

Ecopolis zal simultaan worden vertaald in het Nederlands, Frans en Engels.

Maak er een inspirerende dag van!

AGAIN(ST) NATURE

Anno 2020. De natuur staat in brand, van Australië tot de Kempen. Bossen gaan voor de bijl, beton overal, een miljoen soorten dreigt te verdwijnen. Een virus zet de wereld op zijn kop. Roofbouw op de natuur zet onze bestaanswereld op losse schroeven. Kwetsbare groepen hier en in het Zuiden krijgen het nog harder te verduren.

Hoelang zagen we nog aan de tak waarop we zitten? Of gooien we het roer om?

Ecopolis 2020 legt de vinger aan de pols en kijkt vooruit. Wat zijn de post-corona uitdagingen? Hoe voelen we ons terug deel van de natuur? Hoe ondersteunt dit een krachtdadig klimaat- en natuurbeleid? Welke transities zijn nodig – in stad, landbouw, enz.- voor een samenleving die mens en natuur respecteert. En iedereen zicht geeft op een goed leven.

Koen Vanmechelen is uitgenodigd om deel te nemen aan Ecopolis 2020;

 

11:00h - Corona lessen voor een veerkrachtige samenleving

De coronacrisis leert dat je niet ongebreideld bossen kan kappen of achteloos kan omgaan met dieren. Ook alle productie uitbesteden naar lageloonlanden is geen optie meer. Hoe bouwen we veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan?

Panelgesprek met Myriam Dumortier (researcher rond biodiversiteit bij INBO), Koen Vanmechelen (kunstenaar), Jan Rotmans (transitie-expert) en Dirk Draulans (bioloog).

meer informatie op Ecopolis.be

ECOPOLIS op LABIOMISTA (cancelled)

In 2019 lanceerde kunstenaar Koen Vanmechelen LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk gesitueerd op de fundamenten van een voormalige dierentuin in Genk (BE).

Vanmechelen is een van de meest veelzijdige denkers van deze tijd. Hij werkt op de samenvloeiing van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap. LABIOMISTA is de belichaming van zijn artistieke en filosofische visie. Het is gebaseerd op het geloof in kunst als motor van wederzijds begrip en als gids bij het zoeken naar antwoorden op de grote uitdagingen van de 21ste eeuw, de relatie tussen natuur en cultuur en in het bijzonder de ontwikkeling van duurzame gemeenschappen.

Het park van 24 hectare is een permanent en evoluerend kunstwerk, een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Het nodigt uit, daagt uit en inspireert. Het is een broeinest voor een schat aan nieuwe ideeën, creaties, projecten en samenwerkingen; en een ontmoetingsplaats voor alle soorten van deze wereld. De perfecte locatie voor Ecopolis!

 

Programma (cancelled)

10:00 Vrije toegang tot het park

12:00: Deuren open Studio Koen Vanmechelen

12:15: Verwelkoming

12:30 - 14:00: Livestream Ecopolis
Het dier ontmoeten

Al eeuwen zijn we geïntrigeerd door dieren en gebruiken we ze in onze verhalen. Wie kent De Vos Reynaert niet? Nog maar recent leren we hoe klein de verschillen tussen mens en dier wel zijn. Wat betekent een begripvolle relatie met dieren met erkenning van hun eigen vermogens?

Een gesprek dat nieuwe paden verkent met Eva Meijer (schrijfster, filosofe en kunstenaar), Hans Van Dyck (professor gedragsbiologie), Hendrik Schoukens (milieujurist) en Lisa Tostado (verbonden aan de Heinrich Böllstiftung die onlangs het Insect Atlas uitbracht)

14:00 LABIOMISTA, inleiding door kunstenaar Koen Vanmechelen

14:30 Debat
‘Are we necessary?’

Wat is de positie van het menselijke dier op deze planeet. Zijn wij roofdieren of prooien? En hoe noodzakelijk zijn wij voor het voortbestaan van onze planeet.

Een debat met Koen Vanmechelen (kunstenaar), Ignace Schops (ecologist) , Lara Klaassen (directeur van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie) en Glenn Deliège (milieufilosoof). Onderzoeksjournalist Peter Dupont leidt het gesprek in goede banen.

16:00 - 17:30 vrije toegang tot het park