Mechelse Wyandotte (CCP20)

CCP Mechelse Cemani male © Koen Vanmechele

Mechelse Cemani

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de negentien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk en Indonesië.

WYANDOTTE female © Koen Vanmechelen

Wyandotte

US

Gefokt in de Verenigde Staten, voor het eerst rond 1870 / genoemd naar oorspronkelijk Amerikaanse stam met historisch overwicht in het lagere gebied van de Grote Meren / als dubbeldoelras ingedeeld bij vleesrassen, legrassen (bruine eieren) en sierrassen / vriendelijk, rustig, makkelijk te houden / ook populair wegens verenkleed met typische koekoekskleur.

Expeditie

De Wyandotte is goed verspreid over de wereld. Het viel Vanmechelen niet zwaar om raszuivere exemplaren te verwerven.

Geboorteplaats eerste kuikens

Tegelijkertijd in Detroit, tijdens de expo ENERGY/MASS, en in Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

ENERGY/MASS
Wasserman Projects, Detroit (US), 2016

 CCP Detroit 2016

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Deze generatie is misschien wel de belangrijkste die het Cosmopolitan Chicken Project heeft voortgebracht, daar zij niet enkel tussenschakel is in het CCP, maar tevens aan de basis ligt van het Planetary Community Chicken-project. De opstart van het PCC-project gaat gepaard met een explosie aan boerderijen, achtereenvolgens in eigen land (Broeders van de Wereld, Sint-Truiden), in Detroit (US), Harare (Zimbabwe), Addis Abeba (Ethiopië) en aan de universiteit van Stockholm (Zweden). Zo is de CCP als het ware terug uitgevlogen om diversiteit terug te brengen naar de community.
De tentoonstelling in Detroit is emblematisch in die zin dat de vraag uit die regio voortkwam uit een zoektocht naar herstel nadat de community aldaar kapot gegaan was aan de gevolgen van de monocultuur van de auto-industrie. 
De eerste Mechelse Wyandotte zag het levenslicht in Detroit op de avond dat Trump werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. Het arme schepsel was geen lang leven beschoren: het stierf de verdrinkingsdood na een ongelukkige val in zijn eigen drinkbak…