Mechelse Uilebaard (CCP6)

CCP Mechelse Dresdner male © Koen Vanmechelen

Mechelse Dresdner

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de vijf verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, de Verenigde Staten, en Duitsland.

Uilebaard

Uilebaard

The Netherlands

Reeds op schilderijen van Jan Steen (17de eeuw) / zeldzaam ras / verwant aan de kuifhoenders, cf. klein plukje veren boven op de kop en aan de opstaande neusgaten / andere typische kenmerken: baard en hoorntjeskam (hanen) / witte eieren / zeer sterk ras / wegens oud-Nederlands ras en mits gehouden onder strenge hygiënische omstandigheden niet geruimd bij uitbraak van vogelgriep / vele kleurslagen – de variant ‘moorkop’ enkel bij Uilebaarden. 

Expeditie

De eerste exemplaren van de Uilebaard, die hun intrede doen in het CCP voor kruising, worden gekocht in Nederland, tegen Arnhem.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis, in volle vogelgrieptijd 

Eerste toonmoment

Cosmopolitan Chicken Project – Mechelse Uilebaard
GEM, Den Haag (NL)/ KunstRAI, 2003

KunstRAI 2003

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Wegens geboren in vogelgrieptijd was verplaatsen van de Mechelse Uilebaard lange tijd niet toegestaan. Zo ontstond de idee om te starten met het stockeren en bewaren van het DNA van alle kippen in het CCP. Het sperma van alle op dat moment levende Cosmopolitan-hanen werd ingevroren, een hi-tech-operatie die werd uitgevoerd door bevriende wetenschappers. Dit werd het begin van het Frozen Culture-project, een totaal nieuw experiment, zowel in de kunst als in het domein van de genetica. Stonden binnen het CCP tot dan toe noties rond culturele en genetische diversiteit centraal, dan begint Vanmechelen nu, door de omstandigheden gedwongen, met de wetenschappelijke verankering van het project. Ook maakt Vanmechelen vaart met het creëren van buitenstations op verschillende locaties in de wereld, waar hij ‘genetische back-ups’ van zijn kosmopolitische kippen aanlegt.