Mechelse Styrian (CCP17)

CCP Mechelse Senegal female © Koen Vanmechelen

Mechelse Senegal

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de zestien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte en Senegal.

Styrian man

Styrian

Slovenia

Stamt af van de oude Germaanse ‘landkip’ in het Heilige Romeinse Rijk / vermeld in documenten uit de 14de eeuw / gekweekt in de Sloveense (gebied tussen rivieren Mura en Sava) en Oostenrijkse Stiermarken-streek, waaraan het ras zijn naam ontleent / met WO II kwam een einde aan het fokken van de Styrian, wat het ras aan de rand van de afgrond bracht / slechts een kleine populatie overleefde en lange tijd was het voortbestaan van de Styrian onzeker.

Expeditie

Vanmechelen ging exemplaren van de Styrian halen aan de grens tussen Slovenië en Oostenrijk, in de bergen.

Geboorteplaats eerste kuikens

De Galerija Kapelica in het centrum van Ljubljana, Slovenië – een kunstcentrum dat tentoonstellingen en projecten van kunstenaars organiseert die zich met wetenschap en technologie bezighouden

Eerste toonmoment

The Mechelse Styrian – 17th Generation – CCP 
Galerija Kapelica, Ljubljana (SI), 2013

CCP Kapelica, Ljubljana, Slovenie 2013

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Naar aanleiding van zijn expositie in de Kapelica-galerie werd Vanmechelen (in het grootste geheim!) door de organisatoren voorgedragen voor de Golden Nica (Prix Ars Electronica). Datzelfde jaar werd hem de prijs toegekend in de categorie Hybrid Art. Tijdens de laudatio stond – tussen alle hoogtechnologische wonderen van collega’s-celauwerden – Vanmechelens Mechelse Styrian levend en wel als een artistiek statement van formaat in een kooi op het podium.