Mechelse Senegal (CCP16)

CCP Mechelse Fayoumi male © Koen Vanmechelen

Mechelse Fayoumi

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de veertien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkey, Cuba, Italië, Rusland en China.

POULET DE SENEGAL female © Koen Vanmechelen

Poulet de Senegal

Senegal

De oorspronkelijke Senegal-kip is een mysterieus geval / Sub-Sahara-Afrika kweekt kippen sinds meer dan duizend jaar / toch werd het ras nooit wetenschappelijk geklassificeerd 

Expeditie

Reeds in 2010, tijdens de Biënnale van Dakar in Senegal, presenteerde Koen Vanmechelen de aanzet tot deze zestiende generatie. Zijn bijdrage in het koloniale Maison des Pompiers op het Île de Gorée was getiteld ‘In Transit’ en vormde de eerste tentoonstelling van werk van Vanmechelen in Afrika. Vanwege exportbeperkingen duurde het tot 2012 alvorens hij Afrikaans bloed kon toevoegen aan zijn Cosmopolitan Chicken Project.
Nochtans was 2010 niet het begin van het Afrikaanse verhaal. Dat startte immers reeds in de vroege jaren van de nieuwe eeuw, vanuit het idee dat Vanmechelen indertijd had om in ieder continent een boerderij op te starten voor kruising van rassen van dat continent, in sommige gevallen ook in afwachting van de toelating tot import in eigen land. Drie pogingen om – met eigen handen – een boerderij op te starten mislukten (verlies van dieren, boycot wegens overlast hanenkraai, wisselende koopvoorwaarden van terrein, etc.) maar leidden niettemin tot het uit de grond stampen van een eerste wetenschappelijk congres met fertiliteitsspecialisten, onder wie Dr. Willem Ombelet, de wetenschappelijke partner van het project The Walking Egg, in 2007. Hoewel de eerste bijeenkomst eindigde in ruzie omdat men het oneens was over de vraag welk land na afloop van de conferentie de aanzet tot het fertiliteitsverhaal in onderontwikkelde landen zou mogen claimen, is de Arusha Conference in omgevingen van onderzoek rond fertiliteit tot op de dag van vandaag een gemeenzaam begrip.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

Senegal Biennale, Dakar (SN), 2012

CCP Biennale Dakar 2012

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Het kruisen met de Senegal kan interessante immunologische informatie opleveren wegens het significante verschil in hygiënische omstandigheden tussen de biotoop van dit kippenras en de leefomstandigheden van kippen in meer ontwikkelde landen.