Mechelse Orloff (CCP13)

Mechelse Ancona

Mechelse Ancona

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de twaalf verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico,Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba en Italië. 

Orloff

Орловской

Russia

Kippenras genoemd naar Alexey Grigoryevich Orlov, een Russische graaf uit de 18de eeuw, de belangrijkste promotor van het ras / Perzisch ras, pas in de 17de eeuw over Europa en Azië verspreid / gekweekt als vleesras, legras en sierras / kleurslagen: roodporselein, rood, wit, koekoek / met uitsterven bedreigd (cf. ‘American Livestock Breeds Conservancy’-lijst).

Expeditie

Vanmechelen kocht achtereenvolgens Orloffs tegen Antwerpen en in de buurt van Moskou. Een lange arm was nodig om de hallucinante vraagprijs van 27.000 euro voor 1 kip naar beneden te halen. 

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

Against Exclusions, The Cosmopolitan Chicken Project, Mechelse Orloff
3rd Moscow Biennale of Contemporary Art, Moskou (RU), 2009

CCP Orloff Against Exclusion Moscow 2009

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Het binnenbrengen van de kippen in Rusland liep niet van een leien dakje. De lijst met te nemen hordes was lang, gaande van vaccinaties over invoertaksen tot problemen met de overheid. Bij de transactie van levende dieren tussen België en Rusland had het team van Vanmechelen dan nog af te rekenen met bijkomende tegenslagen, waaronder de dood van een van de getransporteerde dieren.Het financiële plaatje voor dit onderdeel van het CCP was dan ook erg hoog.