Mechelse Maatiaskana (CCP22)

CCP Mechelse Danske female© Koen Vanmechelen

Mechelse Danske

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de eenentwintig verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk, Indonesië, Detroit en Denemarken.

Maatiaskana man

Maatiaskana

Finland

Kwam naar Finland tijdens de Ijstijd, nu bijna 2000 jaar geleden / dit binnenlands ras werd in de jaren 60 bijna volledig verdrongen door nieuwe, meer productieve importrassen / sindsdien ging hun aantal weer de hoogte in – Finland kent 12 populaties, alle genoemd naar de streek waar ze voorkomen.

Expeditie

Aangezien in Finland vaccineren van dieren verboden is, vereiste het introduceren van de Maatiaskana in het PCC veel praktisch geharrewar. Om het vaccinatieverbod te omzeilen diende een omweg gemaakt via de export van Finse eieren naar de boerderij van de kunstenaar in Meeuwen, waar de eieren werden uitgebroed om vervolgens gekruist te worden.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis
Eieren van de kruising werden ook naar het Serlachius Museum gestuurd in de herfst van 2017, waar ze in de maanden die daarop volgden uitgroeiden tot mooie Mechelse Maatiaskana’s!

Eerste toonmoment

It’s About Time
Gösta Serlachius Museum of Fine Arts, Mänttä (FI), 2018

 

 

CCP Its about time Manta Finland

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…


De Maatiaskana ligt aan de basis van een generatie in het CCP en ook in het PCC. Die generatie broedt daar nu nog steeds verder.