Mechelse Hrvatica (CCP25)

MECHELSE COLLONCA

Mechelse Collonca

CCP24

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de drieëntwintig verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist. We zien herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico, Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland, China, Egypte, Senegal, Slovenië, Oostenrijk, Indonesië, Detroit, Denemarken, Finland, Vaticaanstad en Chili.

Hrvatica

Hrvatica

Kroatië

De Kroatische Hrvatica kip ontstond in 1917 in de Podravina uit de kruising van een inheems ras met Leghorn-hanen uit het Drava-gebied. Vijfentwintig jaar geleden was dit oude ras quasi uitgestorven. Via een kweekprogramma zette de Kroatische overheid de soort terug op de kaart. De Hrvatica heeft vier kleuren door kruising met de Welsumer kip: rood, zwart, zwartgoud en bruin. De hrvatica is erg ziektebestendig. Na het winnen van een productiviteitswedstrijd in het Koninkrijk Joegoslavië in 1937 kreeg het ras officieel de naam. De soort is een van de meest voorkomende Kroatische omdat ze kwaliteitseieren produceert en adaptief en resistent is. Toch neemt het aantal Hravatica af vanwege hybridisatie, het verdwijnen van traditionele landbouw en de toename van industriële landbouw. Andere factor is het verdwijnen van platteland en landbouwgronden.

Expeditie

Het is geen sinecure geweest om deze soort te lokaliseren. De Hrvatica kwam uiteindelijk in België aan twee dagen voor het land door COVID-19 in een lockdown belandde. Het is een coronakip. Was de kip iets later gearriveerd, had de 25ste kruising van het Cosmopolitan Chicken Project niet kunnen bestaan.

 

Geboorteplaats eerste kuikens

Global Open Farm, Oudsbergen (BE)

Eerste toonmoment

TOUCH ME Festival, Zagreb (HR)

 

Het onverwachte, het appèl van de kip – de serendipiteit aan het werk…

De Hrvatica is een oud ras dat uit de vergetelheid is gehaald en nu de nieuwe identiteit van het Kroatische volk symboliseert. Het is een veerkrachtig en duurzaam ras. Haar geboorte temidden de pandemie is opmerkelijk. Wat de uiteindelijke serendipiteit zal zijn, is nog afwachten.