Mechelse Fighter (CCP8)

Mechelse Louisiana

Mechelse Louisiana

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de zeven verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, en Mexico.

Thai Fighter

ไก่ชน

Thailand

Thai Fighter: in Thailand ingezet voor hanengevechten / andere naam = Gai’chon (Gai = kip en chon = gevecht, wedstrijd) / met uitsterven bedreigd.

Expeditie

Vanmechelen trok naar een Duitse kweker om uit Thailand geïmporteerde Thai Fighters te kopen.

Geboorteplaats eerste kuikens

Meeuwen-Gruitrode, op de boerderij bij Koen Vanmechelen thuis

Eerste toonmoment

Two Asias, Two Europes
Duolun Museum of Modern Art, Shanghai (CN), 2005

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…

Voorafgaand aan het daadwerkelijke kruisen van de Mechelse Louisiana en de Thai Fighter besluit Koen Vanmechelen een projectie te maken van de toekomstige kruising: een virtuele Mechelse Fighter. Gebruik makend van de op dat moment meest geavanceerde medische en wetenschappelijke technologie ontwikkelt hij, samen met dr. Luc Vrielinck (ZOL, Genk) driedimensionale scans van een overleden Mechelse Uilebaard en een levenloze Thai Fighter. Vervolgens gebruikt Vanmechelen de scans voor het analyseren en reconstrueren van de anatomie van beide kippen in de vorm van virtuele kruisingen. Deze worden tentoongesteld in de solotentoonstelling Virtual Mechelse Fightersbij Deweer Art Gallery in Otegem. De echte kuikens, geboren in Meeuwen, vallen op door hun razendsnelle groei. Hier speelt wellicht de beenderstructuur een rol?
Emblematisch is de locatie van een volgende expositie met Mechelse Fighters, met name de Hasseltse gevangenis, waar de eerste Hasseltse Kunsttriënnale, ‘SUPER’, plaats vond.