Mechelse Fayoumi (CCP15)

CCP Mechelse Silky male © Koen Vanmechelen

Mechelse Silky

CCP

De diverse fenotypes vertonen kenmerken van de veertien verschillende kippensoorten die in deze generatie van het Cosmopolitan Chicken Project werden ingekruist / herkenbare elementen uit België, Frankrijk, Groot Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Mexico,Thailand, Brazilië, Turkije, Cuba, Italië, Rusland en China.

Fayoumi vrouw

Fayoumi

Egypt

Ook Bigawi genoemd / zeer oud en zeldzaam Egyptisch ras dat toebehoorde aan de Bisharistam van de Beja’s (etnische groep in Soedan, Eritrea en Egypte) / staat gekend als bijzonder resistent tegen virale en bacteriële infecties / vertoont gelijkenissen met de Belgische Campine, een ras dat wellicht afstamt van een Fayoumi-achtige kip, door de Romeinen naar Noord-Europa gebracht.

Expeditie

Het vergde heel wat zoekwerk eer Vanmechelen erin slaagde een (1!) exemplaar van de Fayoumi te localiseren. Hij vond het in het Verenigd Koninkrijk, iets boven Leeds, bij een man, genaamd Keith Richards (als de gitarist van de Rolling Stones…). Wat later trof hij bijkomende exemplaren aan in de Highlands, bij een dame die de dieren in de keuken hield.

Geboorteplaats eerste kuikens

Het Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, tijdens de 54steBiënnale van Venetië, tussen de verzamelde Italiaanse geleerden, en de Berengo-Studio op het eiland Murano

Eerste toonmoment

Nato a Venezia
Collateral Event of 54th Venice Biennale, Venetië (IT), 2011

KVM Nato a Venetia 2011

Het onverwachte, het appèl van de kip

De serendipiteit aan het werk…


Met de introductie van de Egyptische Fayoumi-kip binnen het CCP voor zijn deelname aan de 54ste Biënnale van Venetië wilde Vanmechelen de eeuwenoude verbondenheid tussen Alexandrië en Venetië benadrukken. De Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië was in haar glorietijd de grootste bibliotheek van het Middellandse Zeegebied en was lange tijd het centrum van de Westerse kennis in de oudheid. Venetië werd pas belangrijk na de terugkeer van de beenderen van San Marco uit Alexandrië.
Vanmechelens installatie had het karakter van een wetenschappelijk laboratorium en presenteerde zijn Open University of Diversity voor het eerst aan een breed publiek. In het Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, een cultuur- en kenniscentrum in Venetië, gehuisvest in het historische Palazzo Loredan aan de Campo Santo Stefano, creëerde Vanmechelen een algemeen toegankelijk studiecentrum waarin wetenschappers onderzoek deden. Tegelijk bood de ruimte plaats aan twee doorzichtige broedkasten waarin de eieren van de nieuwe, vijftiende generatievan het CCP werden uitgebroed. Een tweede ouderpaar, gevormd door de Mechelse Silky en de Egyptische Fayoumi-kip, was gehuisvest in de Berengo-Studio op het eiland Murano. Voor de gelegenheid werd een vezelkabel onder de zee getrokken – kostprijs 35.000 euro – tussen Murano en Venetië, zodat bezoekers van de Biënnale in Venetië via spiegelreflectie het broedverhaal op Murano in real time konden meevlogen. De introductie van de Fayoumi in het CCP is van grote wetenschappelijke waarde: de Fayoumi beschikt immers over een grotere diversiteit dan het doorsnee kippenras